Linkovi

Obama i Karzai potpisali sporazum


Obama se tokom nenajavljene posete Avganistanu na godišnjicu ubistva Osame bin Ladena, obratio američkim vojnicima u vojnoj bazi Bagram nedaleko od Kabula, 2. maj 2012.
Obama se tokom nenajavljene posete Avganistanu na godišnjicu ubistva Osame bin Ladena, obratio američkim vojnicima u vojnoj bazi Bagram nedaleko od Kabula, 2. maj 2012.

Pre godinu dana, 2. maja 2011. predsednik Sjedinjenih Država, Barak Obama objavio je da je, tada, najtraženiji terorista na svetu, Osama bin Laden, ubijen u Pakistanu. Obama je sada, na prvu godišnjicu bin Ladenove smrti, boravio u Kabulu gde je sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem potpisao sporazum o odnosima dve zemlje po završetku rata.

Američki predsednik je u utorak uveče nenajvaljeno otputovao u Avganistan, stigavši u Kabul pod okriljem noći kako bi potpisao sporazum. Obama je u predsedničkoj palati u avganistanskoj prestonici, objasnio značaj ovog dokumenta, kojim se za narednih 10 godina definiše američka uloga u Avganistanu posle povlačenja trupa, što je planirano za kraj 2014. godine.

“Zajedno smo predani cilju da zamenimo rat mirom i stremimo svetlijoj budućnosti kao jednaki partneri", rekao je američki predsdnik.

Pošto se zahvalio američkim vojnicima u vojnoj bazi Bagram, Obama je Amerikancima objasnio suštinu sporazuma.

“Danas sam potpisao istorijski sporazum između Sjedinjenih Država i Avganistana kojim se definiše novi odnos naše dve zemlje", istakao je Obama.

Američki predsednik je dodao da će na predstojećem NATO samitu koji se održava kasnije ovog meseca u Čikagu, vojna alijansa sebi postaviti kao cilj da osposobi avganistanske bezbednosne snage da preuzmu borbene operacije širom zemlje tokom iduće godine.

“Međunarodne trupe će nastaviti da obučavaju i pomažu Avganistancima, pa i da se bore rame uz rame sa njima, kada to bude neophodno. Međutim, naša uloga će se promeniti kako avganistanske snage budu napredovale", objasnio je Barak Obama.

Sporazum takođe signalizira da će Sjedinjene Države nastaviti saradnju sa Avganistanom na duge staze, smatra Brajan Katulis iz vašingtonskog Centra za američki razvoj.

“Ovaj sporazum nudi garanciju da ih nećemo napustiti, da ćemo biti sa njima i raditi sa njima", kaže Katulis.

Do potpisivanja sporazuma je došlo tačno godinu dana pošto su specijalne snage američke vojske “Navy Seals” likvidirale bivšeg vođu terorističke organizacije Al Kaide, Osamu bin Ladena.

Obama je takođe iskoristio priliku da podseti američki narod da je osnovni cilj ovog rata – onesposobljavanje Al Kaide da izvrši terorističke napade – postignut.

“Ovaj rat je počeo u Avganistanu i tu će se i završiti”, kaže Obama.

Obama je takođe uveravao avganistanskog predsednika Karzaija da su Sjedinjene Države obavile svoju misiju i da ne postoje planovi za trajno postavljanje vojnih baza u Avganistanu.

Samo dva sata pošto je Obama napustio Avganistan, u Kabulu je došlo do eksplozije u kojoj je poginulo najmanje sedmoro ljudi dok je 17, većinom dece, ranjeno.

Taliban je preuzeo odgovornost za napad na dobro obezbeđen deo grada u kojem su smešteni pripadnici međunarodnih organizacija, rekavši da je to odgovor na posetu američkog predsednika.

XS
SM
MD
LG