Linkovi

Obama: Poricanje činjenica - kraj demokratije


Bivši predsednik Barak Obama govori na stadionu Vanderers u Johanesburgu.
Bivši predsednik Barak Obama govori na stadionu Vanderers u Johanesburgu.

Bivši predsednik SAD Barak Obama upozorio je da "poricanje činjenica" može da označi kraj demokratija širom sveta.

Obamina je govorio u Johanesburgu, na obeležavanju stote godišnjice rođenja Nelsona Mandele, legendarnog borca protiv aparthejda. To je najveći javni skup na kojem je učestvovao od kada je napustio Belu kuću 2017 posle dva mandata.

Južnoafrički predsednik Siril Ramaposa i bivši predednik SAD Barak Obama u Johanesburgu, 17. jula 2018.
Južnoafrički predsednik Siril Ramaposa i bivši predednik SAD Barak Obama u Johanesburgu, 17. jula 2018.

"Poricanje činjenica je suprotno demokratiji", kazao je Obama. "To bi mogla da bude naša propast, zbog čega moramo da vatreno štitimo nezavisne medije. I moramo da se čuvamo tendencije da društveni mediji zaista postanu platforma za predstavu i gnev i dezinformacije."

Bivši predsednik je pozvao zagovornike demokratije da slede Mandelin primer "istrajnosti i nade" i insitiranje da škole "uče mlade kritičkom mišljenju a ne slepoj poslušnosti."

Obama je naveo primer globalnog zagrevanja. Ne pominjući predsednika Donalda Trampa, koji je u prošlosti govorio da klimatske promene nisu stvarne, Obama je rekao "Bez činjenica, nema osnova za saradnju."

"Ne mogu da pronađem zajedničke tačke sa nekim ko kaže da se klimatske promene jednostavno ne događaju, dok skoro svi naučnici sveta kažu da se događaju." "Ako počnete da pričate da je to samo složena prevara, ne znam... Odakle da krenemo?"

Obama je izjavio da današnji političari po svemu sudeći "odbacuju i sam koncept objektivne istine. Ljudi prosto izmišljaju stvari." Dodao je da su "političari uvek lagali" ali da danas "vidimo potpuno pomanjkanje srama među političkim liderima kada budu uhvaćeni u laži, i onda samo nastave, i lažu još više."

Bivši predsednik je izjavio da veruje da demokratija "nema izbora nego da ide napred", ali je upozorio. "Moraćemo da radimo vrednije i da budemo pametniji. Moraćemo da učimo na grešakama iz nedavne prošlosti."

"Demokratija zavisi od snažnih institucija. Ona znači prava manjina, sistem podele i kontrole vlasti, slobodu govora i slobodu izražavanja i slobodu štampe i pravo da se protestuje i ulaže žalba na rad vlade", rekao je bivši predsednik.

Takođe je odbacio "lažno obećanje" efikasnije autokratske forme vlade. "Ne verujte u to jer neizbežno vodi ka većoj konsolidaciji bogatstva i moći na vrhu, a to olakšava prikrivanje korupcije i zloupotreba."

"Uz sve svoje nesavršenosti", rekao je Obama, "prava demokratija najbolje podržava ideju da vlada postoji da bi služila pojedincima a ne obrnuto."

Najmanje 14.000 Južnoafrikanaca okupilo se na stadionu za kriket u Johanesburgu da bi slušali Obamu kako govori.

Bivši predsednik SAD podstakao je južnoafričke mlade da nastave Mandelinu životnu borbu za demokratiju, raznovrsnost i ljudska prava na tradicionalnom, 16. do sada predavanju u čast Nelsona Mandele, koje organizuje Fondacija Nelson Mandela. Svake godine od 2003, globalni lideri koriste to predavanje da bi otvorili pitanja koja se tiču Južne Afrike, afričkog kontinenta i celog sveta.

"Sada je vreme da budete motivisani, da budete puni žara. Imamo obavezu da pomognemo mladima da uspeju", rekao je.

Bila je to prva poseta Obame Africi od kada je napustio Belu kuću. Njegov dugogodišnji saradnik Ben Rouds izjavio je da je cilj govora bio da se skrene pažnja na vrednosti koje su pod pretnjom i ujedine stanovnici Afrike i drugih delova sveta u borbi za pravdu i toleranciju.

XS
SM
MD
LG