Linkovi

SAD: Novi propisi za smanjenje zagađenja


Administracija je predložila propise koji bi smanjili emisiju ugljenika iz elektrana za 30 odsto do 2030. u odnosu na nivoe iz 2005.

Američka administracija najavila je danas sveobuhvatna nova ograničenja na emisiju ugljen-dioksida iz elektrana na ugalj u Sjedinjenim Državama. Protivnici tih mjera međutim tvrde da će one dovesti do zatvaranja elektrana i rasta cijena električne energije.

Američka vlada danas je preduzela jedan od najznačajnijih poteza da bi smanjila emisiju štetnih gasova i doprinijela borbi protiv klimatskih promjena.

„Sada je vrijeme da se preduzme akcija“, saopštila je šef Agencije za zaštitu životne sredine Džina Mekarti.

Administracija je predložila propise koji bi smanjili emisiju ugljenika iz postojećih elektrana za 30 odsto do 2030. u odnosu na nivoe iz 2005. Sporne elektrane najveći su emiter gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u Sjedinjenim Državama i odgovorne su za oko 30 odsto zagađenja ugljenikom. Savezne države imaće najmanje tri godine da ponude plan primjene novih mjera.

“Svaka savezna država imaće zasebni cilj, koji će ispunjavati na način koji joj najbolje odgovara”, navela je Mekarti.

Bijela kuća više puta je isticala da su klimatske promjene pitanje koje pogađa svakog Amerikanca. Predsjednik Obama je tokom prošlonedeljne posjete Nacionalnom dječjem medicinskom centru u Vašingtonu naglasio prednosti smanjenja emisije štetnih gasova kada je riječ o zdravlju.

“Tokom samo prve godine od stupanja na snagu ovih standarda, biće izbjegnuto do 100 hiljada napada astme i 2100 srčanih udara. Te brojke će rasti dalje.”

Republikanci i poslovne grupacije međutim tvrde da će novi propisi imati veoma negativne posljedice po radna mjesta – naročito u industriji uglja.

“Propisi za zaštitu životne sredine dovešće do zatvaranja 60 odsto postojećih elektrana na ugalj”
, kaže Karen Harbert iz Američke privredne komore.

Privredna komora poručuje da će plan administracije dovesti do smanjenja ekonomije za oko 51 milijardu dolara, gubitka 224 hiljade radnih mjesta svake godine i povećanja cijena električne energije.
XS
SM
MD
LG