Linkovi

Obamin rejting brine demokrate


Predsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama

2014. je izborna godina za Kongres SAD, ali mnogi demokratski kandidati izgleda da su rešeni da se ograde od predsednika Obame.

Predsednikova popularnost u javnosti je oko 40 odsto i to moglo da nanese štetu nadama demokrata da održe većinu u Senatu.

Demonstranti u Arizoni su predstavljaju obe strane kada se radi o pitanju imigracije – jedni žele da pomognu mladim migrantima iz Centralne Amerike, dok se drugi oštro protive tome. Iako je imigracija dominantna tema u medijima, predsednik Obama fokusiran je na ekonomiju i okončanje političke blokade u Vašingtonu.

„Kad god i gde god budem imao moć, pravno ovlašćenje da pomognem porodicama kao što je vaša, čak i ako Kongres ne učini ništa, iskoristiću tu priliku. Pokušaću da nešto preduzmem“.

Predsednik Obama odbacuje planove republikanaca iz Predstavničkog doma da će ga tužiti zbog upotrebe izvršnih ovlašćenja.

„Neki od njih kažu:' Tužite ga! Opozovite ga! Zaista? Zaista? Zbog čega? Tužićete me zato što obavljam svoj posao“.

Republikanci krive predsednika zato što nije učinio više da obezebdi južnu granicu SAD. Među njima je i predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner.

„Ovaj problem je stvorio predsednik. On je predsednik već pet i po godina. Kada će preduzeti odgovornost za nešto“.

Predsednik je takodje izložen pritisku liberalnih demokrata, poput kongresmena Luisa Gutieresa, koji želi da zaštiti mlade emigrante iz Centralne Amerike.

„Planiram da podržim predsednikov zahtev za sredstva, ali moramo pobrinuti da ne uskratimo pravdu toj deci“.

Predsednikov slabiji rejting u anketama javnog mnjenja predstavlja problem za demokrate u novembru, kaže politički analitičar Čarli Kuk.

„Kad god se kongresni izbori održavaju u periodu kada je predsednikova popularnost daleko ispod 50 odsto, a broj onih koji ga osporavaju iznad 50 ili oko 50 odsto, to je problem“.

Republikanci bi mogli da imaju kontrolu u oba doma Kongresa sledeće godine, kaže stručnjak Džon Fortije:

„Njima je potrebno šest mesta da postanu većina, ali imaju dobru šansu, bar 50 odsto, da steknu većinu u Senatu i dobiju još koje mesto u Predstavničkom domu“.

Međutim, Čarli Kuk kaže da su nevolje predsednika Obame tokom drugog mandata u skladu sa skorijom istorijom.

„Predsednici uđu u šestu, sedmu, osmu godinu mandata i jednostavno se umore, pa se obično dešavaju loše stvari“.

Predsednik je - kako izgleda - već spreman za kampanju, ali još nije izvesno koliko će demokrata smatrati da je njegova pomoć dobrodošla.

XS
SM
MD
LG