Linkovi

Peru: Sureti Obama Ši i Obama Putin


Predsednik Obama i kineski predsednik Ši Djinping
Predsednik Obama i kineski predsednik Ši Djinping

Predsednik Barak Obama i azijsko pacifički lideri, koji održavaju sastanak APEC-a u glavnom gradu Perua, Limi, danas su fokusriani na trgovinu i buduću administraciju novo izabranog američkog predsednika Donalda Trampa. Predsednik Obama je juče uputio poruku grupi od 1.000 mladih lidera iz čitave Latinske Amerike i sa Kariba o novo izabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu rekavši "Nemojte pretpostaviti najgore".

Pre zvaničnih razgovora Obama i Ruski predednik Vladimir Putin su na kratko razgovarali i rukovali se.

Prisutni su, kao da je rok zvezda, oduševljeno pozdravili Obamu na skupu u glavnom gradu Perua, dok je nastojao da pruži uveravanja toj publici, koja je deo Američke inicijative Mladi lideri, da su u prilici da zabeleže sopstvenu stranicu u istoriji i da ne budu uznemireni povodom novog američkog predsednika.

"Kako vodite kampanju nije uvek isto onako kako upravljate zemljom", rekao je predsednik Obama i dodao: "Nekada dok vodite kampaju pokušavate da podstaknete strasti. A kada upravljate suočeni ste sa realnošću i morate pronaći način kako da stvari rešavate."

Nakon ovog skupa predsednik Obama je održao bilateralni sastanak sa kineskim predsednikom Ši Djinpingom, tokom kojeg su se osvrnuli na pretnju koju predstavljaju nastojanja Severne Koreje da unapredi svoj nuklearni arsenal i sistem balističkih projektila.

Dvojica predsednika su takodje istakla da je nedavni Pariski sporazum o borbi protiv klimatskih promena primer napretka u odnosima njihove dve zemlje i naglasili da od tog sporazuma ima koristi čitava medjunarodna zajednica.

XS
SM
MD
LG