Linkovi

Obama: Ponovio bih misiju u Pakistanu


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da bi u slučaju potrebe, ponovo naredio misiju u Pakistanu poput one u kojoj je ubijen vođa Al-kaide Osama bin Laden.

U intervjuu za BBC koji je danas emitovan, Obama je izjavio da Sjedinjene Države poštuju pakistanski suverenitet, ali da je zadatak njegove administracije da obezbedi Sjedinjene Države. On je rekao da bi odobrio novi napad u Pakistanu, ako bi tamo bio pronađen, kako je objasnio, „neko ko aktivno planira da ubija naš narod ili savezničke narode“.

Grupa elitnih američkih komandosa je 2. maja u Abotabadu ubila Bin Ladena u njegovoj kući. Taj napad je doveo do pogoršanja odnosa Vašingtona i Islamabada. Predsednik Obama je, u intervjuu, takođe rekao da je spreman da pregovara sa Talibanom o prekidu borbi u Avganistanu. Međutim, naglasio je da talibanske vođe pre toga moraju da prekinu veze sa Al-kaidom.

Predsednikov intervju za BBC je snimljen uoči njegove posete Britaniji. Predsednik do kraja dana odlazi na turneju po Evropi koja počinje u Irskoj, tokom koje će posle Engleske posetiti i Francusku i Poljsku.

XS
SM
MD
LG