Linkovi

Obama: Snimak iz Čikaga pokazuje "užasni danak" rasizma


Optužnica za zločin iz mržnje podignuta je protiv četvoro osumnjičenih
Optužnica za zločin iz mržnje podignuta je protiv četvoro osumnjičenih

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je video snimak četvorice crnaca iz Čikaga, osumnjičenih da su mučili mentalno zaostalog belog tinejdžera, pokazuje destruktivnu moć rasizma i mržnje. U intervjuu za čikašku TV stanicu, Obama je izjavio da je u pitanju užasan zločin ali da nas, kada vidimo tako užasna događaje i govorimo o njima, to primorava da se suočimo sa njima.

"To je strašno. Deo onoga što nam tehnologija omogućava da sada vidimo je užasan danak koji su uzeli rasizam, diskriminacija i mržnja, posledice koje su ostavili na porodice i zajednice. Međutim, na taj način mi učimo, tako možemo da se popravimo. Nemamo koristi od toga da se pretvaramo da rasizam ne postoji I da mržnja ne postoji. Nemamo koristi od toga da ne pričamo o tome. Činjenica da ovakve stvari izbijaju na površinu znači da možemo da ih rešavamo", ocenio je Obama.

Na video snimku vide se četvorica crnačkih napadača kako ubadaju nožem i udaraju pesnicama jednog belog muškarca, kome su ruke vezane a usta zapušena lepljivom trakom.

Tužilaštvo u okrugu Kuk u Ilnoisu podiglo je optužnicu za zločin iz mržnje i tešku otmicu protiv troje 18-godišnjaka - Džordana Hila, Britani Kovington i Tesfaje Kupera kao I 24-godišnje Tanišie Kovington.

Na video snimku takođe se vide napadači kako teraju mentalno hendikepiranog čoveka da pije vodu iz WC šolje, prave mu rane nožem po glavi a onda sipaju pepeo iz cigarete na ranu. Napadači se čuju kako uzvikuju psovke na račun belaca i novoizabranog predsednika Trampa. Prema policiji, mladića su držali zatočenog izmedju 24 i 48 sati pre nego što su ga pustli, kada ga je jedan policajac primetio kako povređen korača ulicom blizu mesta napada.

XS
SM
MD
LG