Linkovi

Džej Džonson umesto Napolitano


Kandidat za sekretara za unutršanju bezbednost Džej Džonson u društvu predsednika Obama i potpredsednika Bajdena
Kandidat za sekretara za unutršanju bezbednost Džej Džonson u društvu predsednika Obama i potpredsednika Bajdena

Predsednik Obama nominovao bivšeg šefa pravne službe Pentagona na položaj sekretara z aunutrašnju bezbednost, čeka se potvrda Senata...

Američki predsednik Barak Obama nominovao je advokata Džeja Džonsona na položaj novog sekeretara za unutrašnju bezbednost, rekavši tom prilikom da je nekadašnji šef pravne službe Pentagona oduvek bio "ključni član njegovog tima za nacionalnu bezbednost".

Obama je naglasio da Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, koji je osnovan posle terorističkih napada 11. septembra 2001, ima odgovornosti koje obuhvataju sve od odgovora na nalete uragana, do pogranične bezbednosti i zaštite zemlje od terorizma.

Pedeset-šestogodišnji Džonson je iz države Njujork, a prošle godine se vratio privatnoj praksi. Kako je rekao, ima posebne razloge da se seća žrtava napada 11. septembra, jer je bio u Njujorku tog dana, a 11. septembra mu je i rođendan.

Za vreme služenja u Pentagonu, Džonson je davao pravne savete u vezi sa upotrebom bespilotnih letelica, ratovima u Iraku i Avganistanu i ukidanju anti-gej politike u redovima američke vojske, poznatije kao "Ne pitaj, ne govori" (Don't Ask, Don't Tell). Takođe je sarađivao u organizaciji napada u Pakistanu, u kojem je 2011. ubijen Osama bin Laden.

Ukoliko njegovu nominaciju potvrdi Senat, Džonson će postati četvrti sekretar za unutrašnju bezbednost i zameniti Dženet Napolitano, koja je prošlog meseca podnela ostavku, kako bi preuzela funkciju predsednika Univerziteta države Kalifornija. Ona je prva žena na tom položaju u skoro 150 godina dugoj istoriji tog javnog sistema visokog obrazovanja.
XS
SM
MD
LG