Linkovi

Konferencija za novinare u Beloj kući


Predsednik Obama tokom današnje konferencije za novinare u Beloj kući
Predsednik Obama tokom današnje konferencije za novinare u Beloj kući

Američki predsednik Barak Obama odgovarao je jutros u Beloj kući na brojna novinarska pitanja o aktuelnim događajima

Predsednik Obama je obeležio 100 dana svog drugog predsedničkog mandata, trećom konferencijom za novinare ove godine.

Bez uvodne reči, Obama je odmah izneo svoje stavove prema građanskom ratu u Siriji. On je ponovio ranije sumnje da su se pojavili dokazi da se u Siriji koristi hemijsko oružje, ali je naglasio da se za sada ne zna ko i kako koristi, dodavši da Sjedinjene Države neće donositi ishitrene zaključke dokle god se ne utvrdi ko je odgovoran.

“Ne znamo kako je korišćeno. Kada je upotrebljeno, niti ko ga je upotrebio. Nemamo informacije o komandnoj odgovornosti koja je dovela do toga što se dogodilo” rekao je predsedni Obama.

Neki članovi američkog Kongresa zalažu se za američku vojnu intervenciju, ali predsednik naglašava da njegova administracija pokušava najpre da utvrdi izvor sarina, pre nego što počne da razmatra sledeće korake.

“Predlozi koji su mi dostupni su već na mom stolu” naglasio je američki predsednik.

Odgovarajući na pitanja novinara prvi put posle napada na Bostonskom maratonu, Obama je odbacio insinuacije da je administracija previdela upozorenja na starijeg osumnjičenog brata, Tamerlana Carnajeva. Ruska vlada je pre dve godine prosledila informacije Centralnoj obaveštajnoj agenciji i Federalnom istražnom birou, upozorivši da su Tamerlanovi stavovi postali radikalni.

“Nije tačno da agenti FBI-a ništa nisu preduzeli. Pokrenuta je istraga i to ne samo istraga. Stariji brat je bio saslušavan” rekao je predsednik Obama.

Novinari su od predsednika tražili i objašnjenje statusa kontroverznog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, gde desetine zatvorenika već danima štrajkuju glađu. Obama je rekao da nije odustao od obećanja koje je dao tokom predsedničke kampanje 2008. godine, kada je obećao da će zatvoriti Gvantanamo i da je naložio svom timu da ispita šta se događa u zatvoru i pripremi predlog koji će biti iznet pred Kongres.
XS
SM
MD
LG