Linkovi

Obama na samitu NATO-a


Pojačane mere bezbednosti uoči samita NATO-a u Lisabonu

Predsednik Barak Obama će imati prepun dnevni red na sastancima u petak i subotu sa liderima NATO-a, Evropske unije i Rusije u Lisabonu. Učesnici samita će razgovarati o napretku koalicionih snaga u Avganistanu, odnosima sa Rusijom i budućnosti Zapadne vojne alijanse.

Nedavni izbori u Sjedinjenim Državama će možda biti vruća tema u Lisabonu, mada američka politika nije na dnevnom redu.

Ne preporučujem nijednom budućem predsedniku da bude pregažen kao ja prošle noći.“

Džejms Goldgajer, profesor političkih nauka na Univerzitetu „Džordž Vašington“, kaže da se lideri, koji održavaju sastanak u Lisabonu, možda pitaju da li će veliki gubitak koji je pretrpela stranka predsednika Obame na srednjoročnim izborima oslabiti njegov uticaj u svetskoj politici.

I savezničke zemlje i Rusija će pokušati to da rastumače. Šta ovi izbori znače za predsednika? Da li može da ostvari ono što želi da postigne?“

Medjutim, Majkl O'Henlon, viši saradnik Instituta „Brukings“, u Vašingtonu, smatra da je predsednik Obama i dalje moćan lider kada je reč o globalnim temama.

„Sa druge strane, on je i dalje glavnokomandujući najmoćnije zemlje na svetu, generalno popularan u inostranstvu, a još ima mnogo posla i mnogo aktivnosti u svetu za koje je potrebna moćna, odlučujuća uloga Amerike, ili se neke stvari jednostavno neće dogoditi, uključujući Avganistan.“

Na dnevnom redu samita NATO-a biće rat u Avganistanu. Zvaničnici Bele kuće ističu da predsednik Obama i dalje planira da počne da povlači američke snage jula 2011, ali je naglasak nedavno prebačen na predaju odbrane te zemlje Avganistancima 2014.

Situacija u Avganistanu biće jedna od glavnih tema samita
Situacija u Avganistanu biće jedna od glavnih tema samita

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev će se u Lisabonu sastati sa liderima NATO-a i gotovo je izvesno da će razgovarati i o Avganistanu. Majkl O'Henlon kaže da Moskva već pomaže NATO-u na mnogo načina, kao što je dozvola za snabdevanje koalicionih snaga preko Rusije i njenih centralnoazijskih saveznica.

„To je ogromna povlastica, s obzirom da je u Avganistanu sada oko 140 hiljada koalicionih vojnika i da imamo komplikovane odnose sa Pakistanom i ne želimo potpuno da zavisimo od te zemlje u pogledu logistike.“

Učešće Medvedeva na sastancima NATO-a će biti prilika za poboljšanje odnosa NATO – Rusija, poput nedavnog „resetovanja“ američko-ruskih veza. Na umu predsednika Obame i Medvedeva, kao i drugih lidera NATO-a, biće raketna odbrana.

Rusija se protivi planu za raketnu odbranu koji je razradila administracija predsednika Buša. Taj raketni štit je trebalo da bude stacioniran u Poljskoj i Češkoj. Obamina administracija je izmenila taj predlog i usmerila ga na nuklearnu opasnost od Irana. Džejms Goldgajer kaže da se Obama nada da će njegov ruski kolega u tom pogledu saradjivati sa Alijansom.

„To bi bila ogromna pobeda predsednika Obame, ne samo u pogledu njegove sveobuhvatne politike i politike NATO-a, nego i signal Iranu da Rusija ozbiljno shvata tu opasnost i želi da bude deo raketne odbrane.“

Lideri NATO-a će razmotriti i novi strateški koncept koji treba da vodi misiju Severnoatlanskog saveza. Taj koncept treba da poveća fleksibilnost NATO-a, da bi mogao da uzvrati na nove opasnosti kao što su sajber napadi i terorizam. Predsednik Obama će tekođe - pre povratka u Vašington - razgovarati sa liderima Evropske unije o ekonomji.

XS
SM
MD
LG