Linkovi

Obama u Estoniji uoči samita NATO


Predsjednik Barak Obama
Predsjednik Barak Obama

Sukobi u Ukrajini, kao i očigledni dokazi da Rusija šalje stotine vojnika u tu zemlju, ukazuju na izuzetnu važnost Obamine posete

Predsednik Barak Obama sutra odlazi u posetu Estoniji, a potom na dvodnevni samit lidera članica NATO-a u Vejlsu u Britaniji. Najnoviji potezi Rusije čine posetu posebno važnom.

Stacioniranje američkih trupa u Estoniji prošlog aprila bio je konkretan znak podrške SAD baltičkim državama koje se osećaju ugroženim posle ruske agresije na Ukrajinu. Cilj Obamina posete Estoniji je reafirmacija američke predanosti odbrani ove članice Severno-atlantskog saveza.

“Jedan od razloga zbog kojeg odlazim u posetu Estoniju jeste da pokažem Estoncima da čvrsto stojimo iza odbrambenih obaveza koje smo preuzeli.”

Najnoviji sukobi, kao i očigledni dokazi da Rusija šalje stotine vojnika u Ukrajinu ukazuju na kritičnu važnost Obamine posete. Estonija je bivša sovjetska republika, u kojoj isto kao u Ukrajini, živi značajan broj pripadnika ruske manjine, što Estonce sada zabrinjava. Heder Koneli je bivša zamenica pomoćnika američkog Državnog sekretara.

“Baltičke zemlje oduvek strepe da, kada dođe do kritične tačke, NATO možda neće doći u pomoć. Mislim da je naša privrženost postala jasna, ne samo na osnovu verbalno izražene solidarnosti, već i zahvajuljući konkretnom stacioniranju američkih vojnika i vojne opreme u baltičkim zemljama.”

Međutim, postavlja se pitanje da li je NATO osposobljen da ispuni svoje obaveze. Evropske NATO članice smanjuju svoje vojne budžete, na teret SAD, koje obezbeđuju gro opreme i vojnika Zapadne alijanse. Američki predsednik namerava da pozove ostale članice da preuzmu veće obaveze od dosadašnjih.

“Predstojeći samit NATO-a je važan i zato što će pokazati koliko je važno da su sve članice saveza spremne i osposobljene za ispunjavanje obaveze, koja proističe iz Člana 5, povelje Severno-atlantskog saveza.”

Američki zvaničnici veruju da je ozbiljnost ukrajinske krize dovoljan razlog da NATO saveznici konačno povećaju sredstva sa kojima učestvuju u Zapadnoj alijansi.

XS
SM
MD
LG