Linkovi

Obama šalje poruku preko Ju Tjuba


Obama sa troje umetnika sa Ju Tjuba
Obama sa troje umetnika sa Ju Tjuba

Dok je predsednikov govor o stanju nacije putem televizije pratilo najmanje gledalaca u poslednjih 15 godina, Obama je rešio da se mladjoj publici obrati preko medija koji su njima relevantni - u ovom slučaju Ju Tjuba.

Izveštaji o TV gledanosti pokazuju da je govor predsednika Obame o stanju nacije privukao najmanji broj gledalaca u poslednjih 15 godina. Zvaničnici Bele kuće su to i očekivali i zato je predsednik izabrao jedan netradicionalni način da prenese svoju poruku. U četvrtak je pozvao troje neobičnih gostiju, koji spadaju u grupu takozvanih “umetnika sa Ju Tjuba" da dodju u Belu kuću, i odgovarao je na njihova pitanja o nizu tema - od cene fakulteta u Severnoj Koreji do politike prema Kubi.

Jedna od pozvanih umetnica sa Interneta bila je Glozel Grin. Ju Tjub snimak iz 2012. na kome se ona guši od cimeta imao je 42 miliona gledalaca. To je oko 10 miliona ljudi više nego što je gledalo govor predsednika Obame o stanju nacije na televiziji.

Podaci o gledanosti pokazuju da je ovogodišnji govor imao najmanju publiku u proteklih 15 godina, što znači da do mnogih nije stigla predsednikova poruka o ekonomiji koja pomaže srednjoj klasi, bar ne putem televizije.

Mladi Amerikanci se danas više oslanjaju na internet i društvene medije u dobijanju informacija, tako da je predsednik Obama odlučio da im se obrati preko You Tube-a.

Glozel Grin
Glozel Grin

Glozel Grin je poznata po luckastim i šokantnim video snimcima na Ju Tjubu, kao što je jedan gde leži u kadi punoj mleka i pahuljica, koji je imao milione gledalaca.

U četvrtak, ona je bila jedna od troje umetnika sa Ju Tjuba koja je dobila priliku da sedne i razgovara sa predsednikom Obamom. Nije izneverila svoju reputaciju kada je predsednika pitala za zaokret u američkoj politici prema Kubi i njegovom približavanju kubanskoj vladi na čijem čelu je Raul Kastro a decenijama je bio njegov brat Fidel. Posle jedne ocene na račun Fidela Kastra u kojoj je upotrebila nepristojnu reč, pitala je:

"Pokušavam da shvatim kako opravdavate saradnju sa porodicom Kastro?”

Mesto održavanja intervjua, a prema nekima, i kršenje pravila lepog ponašanja, označavaju raskid sa tradicijom. Medjutim, predsedniku Obami ovakvi intervjui daju priliku da zaobidje tradicionalne medije.

“Meni se ovo dopada jer sve više postoji publika koju ne zanimaju tradicionalni informativni programi ili tipične debate. Zato ja cenim mogućnost da doprem do vaše publike, i nadam se, objasnim im da je to što mi radimo ovde u Vašingtonu, da je to što radi vlada - zaista važno.”

Niko u Beloj kući ne očekuje da će njegovi govori o ekonomskom položaju srednje klase imati toliko gledalaca kao ovaj video na Ju Tjubu. Medjutim, cilj predsednika Obame je da mu poruka dosegne što je više gledalaca moguće, gde god da se oni nalaze.

XS
SM
MD
LG