Linkovi

Planinski vrh Mekinli ponovo Denali


Najviša planina u Severnoj Americi od sada će nositi svoje staro ime Denali
Najviša planina u Severnoj Americi od sada će nositi svoje staro ime Denali

Bela kuća promenila je ime najvišeg planinskog vrha u Severnoj Americi sa Maunt Mekinli na Denali, što je tradicionalno, staro ime te planine.

Denali je reč koja na jeziku urođenika znači “visoka”. Predsednik Obama time zalazi u osetljivi, decenijama dugi, konflkt izmedju stanovnika Aljaske i Ohaja.

Gradjani Aljaske su, naime, godinama zvali tu planinu visoku 6.194 metra Denali, ali joj je federalna vlada 1896. dala ime po 25. predsedniku SAD Vilijamu Mekinliju, koji je rodjen u Ohaju i ubijen početkom svog drugog mandata.

Odluka o preimenovanju doneta je pred trodnevnu posetu predsednika Obame Aljasci. U okviru posete predsednik Obama će nastojati da pokaže solidranost sa urodjenicima Aljaske i planira da održi okrugli sto sa jednom njihovom grupom po današnjem dolasku u Ankoridž.

Senatorka Lisa Murkovski koja se godinama zalagala da se promeni ime planine kaže da je gradjanima Aljaske “ukazana čast” da ovu planinu zovu Denali. Pojedini zakonodavci iz Ohaja su međutim oštro kritikovali odluku predsednika Obame, ukazujući na značajnu zaostavštinu predsednika Mekinlija.

XS
SM
MD
LG