Linkovi

Obama: Važan dan za Srbiju, Bosnu i SAD


Obama: Nadamo se da će porodice žrtava Ratka Mladića pronaći utehu u današnjem hapšenju
Obama: Nadamo se da će porodice žrtava Ratka Mladića pronaći utehu u današnjem hapšenju

Bela kuća objavila je sledeće saopštenje predsednika Baraka Obame povodom hapšenja Ratka Mladića:

“Pre 15 godina Ratko Mladić naredio je sistematsko pogubljenje oko osam hiljada nenaoružanih muškaraca i dečaka u Srebrenici. Danas je on u zatvoru. Pozdravljam odlučne napore predsednika Tadića i Vlade Srbije da obezbede da Mladić bude pronadjen i priveden pravdi. Očekujemo da će on uskoro biti prebačen u Hag.

Današnji dan je važan za porodice mnogobrojnih žrtava Ratka Mladića, kao što je važan za Srbiju, Bosnu, za Sjedinjene Države i medjunarodnu pravdu. Mada nikada nećemo moći da vratimo one koji su ubijeni Mladić će sada morati da odgovara svojim žrtvama i svetu pred sudom. Od Nirnberga do danas, Sjedinjene Države smatraju da zadovoljenje pravde za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid predstavlja i moralni imperativ i suštinski element stabilnosti i mira. Sjedinjene Države – naše diplomate i vojnici, predvodili su medjunarodna nastojanja da se okonča etničko čišćenje i da se ostvari trajni mir u Bosni. Na ovaj važan dan mi potvrdjujemo našu podršku tekućim nastojanjima ka pomirenju na Balkanu i nastojanjima da se spreče buduća zlodela. Oni koji su počinili zločine protiv čovečnosti i genocid neće izbeći pravdi.

Nadamo se da će porodice žrtava Ratka Mladića pronaći utehu u današnjem hapšenju i da će to produbiti veze medju gradjanima u regionu."

XS
SM
MD
LG