Linkovi

Obama: Nadam se da je Tramp spreman da se suprostavi Rusiji


Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu
Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu

Predsednik Barak Obama doneo je svoju poruku američkog trajnog jedinstva i saradnje u Berlin, poručujući Nemcima i svim Evropljanima da će SAD nastaviti da budu angažovane u svetu. Obama je pozvao svog naslednika Donalda Trampa da se suprotstavi Rusiji ali ujedno nastavi da traži oblasti u kojima se vrednosti i interesi Rusije i Amerike poklapaju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednik Obama istakao je da je predanost SAD Evropi trajna i ukorenjena u zajedničkim vrednostima.

“Savez sa našim NATO partnerima je kamen temeljac američke spoljne politike već gotovo 70 godina, kroz dobra i loša vremena, kroz administracije predsednika iz obe partije jer je evropska stabilnost i bezbednost – fundamentalni interes SAD.”

Obama je izrazio nadu da će novoizabrani predsednik SAD
“imati sličan, konstruktivan pristup u pronalaženju oblasti gde može da se saradjuje sa Rusijom ali biti spreman da joj se suprotstavi kada odstupa od vrednosti i medjunarodnih normi.

"Ne očekujem da novoizabrani predsednik potpuno prati naš pristup ali se nadam da neće jednostavno zauzeti “real-politički” pristup i zaključiti da treba da sklapamo dogovore sa Rusijom čak i ako se time povredjuju ljudi, krše medjunarodne norme ili se manje zemlje ostavljaju ranjivim ili ostavljaju dugoročni problemi u regionima kao što je Sirija – da treba samo radimo ono što je zgodno u datom trenutku.”

Obama i Merkel su takođe naglasili važnost nastavka pregovora Sjedinjenih Država i Evrope o slobodnoj trgovini, izražavajući snažno uverenje da će on doneti koristi nemačkimi američkim poslodavcima, radnicima, potrošačima i poljoprivrednicima. Nemačka kancelarka se osvrnula na proteklih osam godina saradnje za vreme dva Obamina mandata.

“Danas smo, ne sasvim ali skoro, stigli do kraja osmogodišnje intenzivne saradnje, koja je karakterisana činjenicom da su sa nemačke perspektive – američko-nemački i američko-evropski odnosi ključni element naše spoljne politike, koja je sada s jedne strane vodjena na bazi zajedničkih interesa, a s a druge na osnovu zajedničkih vrednosti. Povezuje nas platforma demokratije, slobode i odbrane ljudskih prava širom sveta kao i predanost liberalnom i otvorenom svetskom poretku. Naravno, daću sve od sebe da dobro saradjujemo sa novoizabranim američkim predsednikom, ali danas želim da vam kažem - hvala na dobroj, srdačnoj i intezivnoj saradnji."

Upitan da li smatra da bi Merkel trebalo da se kandididuje za četvri mandat na položaju kancelara, američki predsednik je istakao da je smatra izuzetnim liderom i da bi, da je nemački državljanin, glasao za nju.

Obama pokušava da na poslednjoj predsedničkoj turneji ublaži bojazan evropskih lidera od kojih pojedini smatraju da se Amerika okreće izolacionizmu zbog izjava novoizabranog predsednika Donalda Trampa tokom predizborne kampanje.

Tramp je doveo u pitanje važnost NATO-a, pozdravio odluku Velike Britanije da napusti Evropsku uniju i kritikovao politiku nemačke kancelarke zbog prijema stotina hiljada migranata -uglavnom muslimana- u Evropu.

Obama će se sutra sastati sa liderima Britanije, Francuske, Italije i Španije pre odlaska u Peru gde će učestvovati sa samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

XS
SM
MD
LG