Linkovi

Obama sa zvaničnicima o strategiji protiv ISIS-a


Predsednik SAD, Barak Obama sa najvišim Kongresnim liderima (Arhiva)

Obama razmatra da li da počne sa napadima na uporišta Islamske države na istoku Sirije, ističući da je njegov cilj da degradria i pobedi pobunjenike.

Predsednik Sjedinjenih Država, Barak Obama trebalo bi danas da se sastane sa visokim američkim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o strategiji za borbu protiv pobunjenika Islamske države u Iraku i Siriji – u cilju donošenja odluke da li da intenzivira vazdušne napade u toj oblasti.

Obama razmatra da li da počne sa napadima na uporišta Islamske države na istoku Sirije, ističući da je njegov cilj da degradria i pobedi pobunjenike.

Američki predsednik sastaće se sa državnim sekretarom, Džonom Kerijem i četvoro najviših kongresnih lidera – vođom demokratske većine u Senatu Herijem Ridom, vođom republikanske manjine u Senatu Mičom Mekonelom, republikanskim predsednikom Predstavničkog doma Džonom Bejnerom i vođom demokratske manjine u Predstavničom domu Nensi Pelosi.

Barak Obama ističe da ima ovlašćenja da pokrene ofanzivu, međutim američki zakonodavci insistiraju da se pre bilo kakve vojne misije u Siriji, u Kongresu pokrene rasprava na temu američke politike u tom regionu. On je već odbaci mogućnost slanja američkih kopnenih trupa.

Obama će se u sredu obratiti javnosti preko televizije i saopštiti strategiju za borbu protiv Islamske države. U narednih nekoliko dana, vladini zvaničnici će o tome razgovarati sa svih 535 članova Kongresa.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju porast podrške javnosti planovima Sjedinjenih Država za dalje vazdušne napade na Islamsku državu - pogotovo posle video snimaka o odsecanju glava dvojici američkih novinara.

XS
SM
MD
LG