Linkovi

Ljudska prava u fokusu Obamine posete


Najava predsednika Obame da će posetiti Kubu sledećeg meseca pokrenula je snažne reakcije, u Havani i Vašingtonu.

Građani Kube bili su svedoci papine istorijske posete prošle godine. Kada predsednik Obama bude u poseti njihovoj zemlji, žele da budu sigurni da će on videti kako oni zaista žive.

“Trebalo bi da vidi najsiromašnije četvrti. Dovedite ga da vidi siromašne zajednice. Moći će da vidi kako mi živimo ovde na Kubi.”

Od obnavljanja diplomatskih odnosa, Kubanci kažu da se malo toga promenilo. Ali u Vašingtonu, poseta američkog predsednika posmatra se kao ekonomska šansa.

“Nadam se da će se sastati sa kubanskim majstorima, kubanskim umetnicima, novim kubanskim preduzetnicima u privatnom sektoru kako bi podstakao razmenu i više tržišno orijentisanu ekonomiju”, kaže Piter Kornblu sa Univerziteta Džordž Vašington.

Kornblu kaže da poseta predsednika predstavlja istorijski gest koji bi mogao da ima stvarni uticaj.

Što je više mostova koji bi mogli da budu izgrađeni u socijalnoj, kulturnoj i ekonomskoj sferi sa Kubom, više bi bilo podrške Sjedinjenih Država značajnim promenama u svakodnevnom životu Kubanaca.”

Građani Kube i dalje nemaju osnovna prava na slobodu govora i okupljanja. Pristup internetu je ograničen, a broj arbitrarnih hapšenja u zemlji povećan je prošle godine, nakon otopljavanja odnosa sa Sjedinjenim Državama. Poseta predsednika mogla bi da otvori dijalog o promenama u lošem stanju ljudskih prava u zemlji.

Promene koje bi dozvolile ljudima da imaju različito mišljenje, različite ideje, da ih pokažu i da se izraze”, navodi Marselja Gonsalveš Maržerin iz organizacije "Amnesti interenešenal.

Na Kubi, postoji nada da bi dve zemlje mogle da se povežu putem ličnih veza.

“Nadam se da će ta poseta poboljšati odnose i da bi dva naroda mogla da se povežu jer, na kraju, mi nismo krivi ni za šta.”

XS
SM
MD
LG