Linkovi

Obama: Napredak, ali i ozbiljne razlike


Predsednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro uoči susreta u Havani

Američki predsednik Barak Obama je posle susreta sa kubanskim kolegom Raulom Kastrom u Havani pozdravio napredak u odnosima SAD i Kube, ali i priznao da i dalje postoje ozbiljne razlike u stavovima o demokratiji i ljudskim pravima

Obama i kubanski predsednik Raul Kastro održali su zajedničku konferenciju za novinare posle, kako je saopšteno, otvorenih i iskrenih razgovora u Havani o načinima da se dalje unaprede odnosi dve zemlje.

Kastro je, što nije uobičajno, pristao da odgovara na pitanja novinara posle obraćanja i ljutito reagovao kada je upitan o političkim zatvorenicima. Kubanski lider zahtevao je da mu se pokaže spisak tih zatvorenika.

"Ako taj spisak postoji, oni će biti oslobođeni već večeras”, poručio je Kastro. Izvršni direktor Fondacije za žrtve komunizma, Merion Smit, je na Kastrove izjave odgovorio “Mi imamo taj spisak predsedniče Kastro.” Ta organizacija je uoči Obaminog puta u Havanu, medijima i novinarima, dostavila spisak pritvorenih disidenata poznatih kao “Zaboravljenih 51.”

Kubanski predsednik je prethodno pozdravio ublažavanje trgovinskih i putnih ograničenja, koje je Vašington najavio, ali i naglasio da je potrebno da se preduzme akcija na ukidanju 55-ogodišnjeg embarga Kubi. Raul Kastro je takođe zatražio od Sjedinjenih Država da vrate teritoriju na kojoj se nalazi američka pomorska baza u Zalivu Gvantanamo.

Američki i kubanski lider su se rukovali pre istorijskih razgovora u Palati revolucije, dan nakon što je Obama postao prvi aktuelni američki predsednik koji je posetio Kubu posle gotovo 90 godina.

Obama je jutros položio venac na spomenik heroju kubanske nezavisnosti, Hozeu Martiju.

"Velika je čast odati poštu Hozeu Martiju, koji je dao svoj život za nezavisnost svoje domovine. Njegova strast za slobodom i samoodlučivanjem i danas živi u kubanskom narodu", napisao je Obama.

Američkog predsednika su na ulicama Havane pozdravili brojni Kubanci. Obama bi tokom posete Kubi trebalo da se sastane sa vladinim zvaničnicima, mladima, preduzetnicima, pripadnicima civilnog sektora i disidentima što, kako je saopšteno iz Bele kuće, kubanska vlada ne odobrava.

XS
SM
MD
LG