Linkovi

Obama: Rast u zapošljavanju "ohrabrujući"


Prema podacima Sekretarijata za rad, u SAD je u martu otvoreno 162.000 novih radnih mesta, što je najveći rast u zapošljavanju od početka recesije 2007. Obraćajući se radnicima jedne fabrike u Severnoj Karolini, predsednik Barak Obama je istakao da cifre u novom izveštaju Sekretarijata za zapošljavanje pokazuju da SAD "polako okreću novi list", i da se nazire put izlaska iz recesije.

Bela kuća je mesečni izveštaj o zapošljavanju nazvala "ohrabrujućim", ali i upozorila na teškoće koje predstoje na putu ka oporavku.

"Iako smo prošli dug put, ne smemo da potcenimo teškoće sa kojima se suočavamo kao zemlja, niti probleme sa kojima su suočeni milioni naših sugradjana", poručio je Obama.

Broj novih radnih mesta u martu je najveći u protekle tri godine, ali je i dalje ispod očekivanja većine analitičara. Kritičari su odmah ukazali da je 48.000 tih radnih mesta – privremenog karaktera.

"Mislim da će brojevi u naredna dva do tri meseca biti privremeno ’naduvani’, jer će se ljudi zapošljavati zbog popisa stanovništva", navodi Džon Rajding, ekonomista grupe "RDQ Economics". Uprkos novim radnim mestima, stopa nezaposlenosti već tri meseca stoji na nivou od 9,7 procenata.

"To je svakako zabrinjavajuće i ta cifra neće stvarno opasti sve dok ne budemo imali po 200-300.000 novih radnih mesta mesečno, nekoliko meseci za redom“, ocenjuje komentator stanice Ej-bi-si njuz (ABC News), Čarls Herman.

Njujorška berza, koja inače danas ne radi zbog Velikog petka, u poslednje vreme izaziva optimizam, jer su akcije skočile za više od 5% u toku jednog meseca. Mnogi investitori ponovo su raspoloženi da kupuju deonice na osnovu jačanja maloprodaje, dok potrošnja na malo raste već pet meseci.

Prodaja automobila skočila je za 37 odsto u martu, iako je istekao vladin program stimulisanja zamene starih vozila za nova. Međutim, nezaposlenost i dalje predstavlja problem. Mičigen je država sa najvećom stopom nezaposlenosti, dok Florida vodi na spisku država sa najvećim skokom u otvaranju novih radnih mesta.

Očekuje se da će ekonomija u ovom kvartalu rasti tempom od oko tri procenta mesečno, ali taj rast treba da bude pet procenata ili veći da bi se oborila stopa nezaposlenosti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG