Linkovi

Obama potpisao zakon o zapošljavanju


Dvostranačka sloga je, ovih dana, redak prizor u Vašingtonu, s obzirom na bitku koju demokrate i republikanci, po stranačkoj liniji, vode oko reforme zdravstva. Ipak, predsednik Obama je danas potpisao zakon o zapošljavanju, koji je prošao Kongres uz podršku nekih članova Republikanske stranke.

Predsednik Obama nada se da će, zahvaljujući zakonu koji je potpisao, hiljade Amerikanaca ponovo dobiti posao.

„Rešenje za naše ekonomske probleme neće doći samo od vlade. Ono što možemo da uradimo je da podržimo snažan i dinamičan privatni sektor“, poručio je predsednik.

Zakon je dvostranački pokušaj da se smanji stopa nezaposlenosti koja iznosi gotovo 10 procenata. On uključuje neposredne poreske olakšice za mala preduzeća koja angažuju nezaposlene, i, upravo pred početak sezone prolećnih i letnjih građevinskih radova pojačava budžet za izgradnju autoputeva i mostova. Ranije ove nedelje, Federalne rezerve su procenile da se tržište rada stabilizuje, ali većina ekonomista očekuje da će stopa nezaposlenosti cele godine ostati znatno iznad devet procenata. Protekla dva meseca, stopa se držala na visini od 9,7 odsto.

“Stabilizovali smo situaciju utoliko da pacijent ne krvari kao ranije, ali je i dalje veoma bolestan”, ističe Čarls Herman, komentator ABC News koji prati ekonomska kretanja.

Sekretarijat za rad navodi da, broj novih prijava za osiguranje nezaposlenih opada već treću nedelju zaredom na oko 457.000. Međutim, ukupan broj ljudi koji primaju beneficije za nezaposlene lagano je porastao na nešto više od četiri i po miliona.

Prosečan broj novih prijava u evidenciji nezaposlenih nedeljno i dalje je iznad nivoa od 400-425 hiljada. Mnogi ekonomisti smatraju da taj broj mora da padne daleko ispod te granice pre nego što bude moguće masovnije otvaranje novih radnih mesta.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG