Linkovi

Obama: Nema crvene linije za Kinu


Predsednik Barak Obama i japanski premijer Šinzo Abe na zajedničkoj konferenciji za štampu u Tokiju, 24. april, 2014.
Predsednik Barak Obama i japanski premijer Šinzo Abe na zajedničkoj konferenciji za štampu u Tokiju, 24. april, 2014.

Predsednik Barak Obama je stigao u Tokio, prvu stanicu svoje azijske turneje, u vreme kad je Japanu neophodna podrška zbog rastućih tenzija sa Kinom.

Predsednik Obama je ponovo pružio uveravanja Japanu da zajednički odbrambeni sporazum obuhvata i ostrva koja su predmet teritorijalnog spora te zemlje sa Kinom, ali je istakao da ne povlači „crvenu liniju“ čiji bi rezultat bio eventualni američki vojni napad na kineske snage.

Predsednik Barak Obama je stigao u prvu stanicu svoje azijske turneje u vreme kad je Japanu neophodna podrška zbog rastućih tenzija sa Kinom.

Prva tačka programa bila je nezvanična i intimna večera sa japanskim premijerom Šinzom Abeom u jednom od najboljih suši restorana u Tokiju.

Najznačajne medju važnim bezbednosnim pitanjima odnosilo se na kineske pretenzije na ostrva koja su pod administrativnom kontrolom Japana. Predsednik Obama je pružio uveravanja da će SAD stajati uz Japan u skladu sa američko-japanskim odbrambenim sporazumom, ali se nije obavezao da će napasti Kinu ukoliko ona zauzme ta ostrva silom.

Sporazum izmedju Sjedinjenih Država i Japana postignut je pre nego što sam ja rodjen, stoga ovo očigledno nije crvena linija koju ja povlačim. To je standardna interpretacija više administracija o odredbama saveza, a to je da su teritorije kojima administrativno upravlja Japan obuhvaćene tim sporazumom. Nema promene stava. Nema povlačenja crvene linije. Jednostavno primenjujemo sporazum.“

Američkom predsedniku je ukazana izuzetna dobrodošlica koja uključuje i nekoliko susreta sa japanskim carom – čime domaćini žele da pokažu da je američko-japanski savez i dalje snažan u jeku rastućih izazova.
XS
SM
MD
LG