Linkovi

Obama na proslavi Dana republike u Indiji


Predsednik Barak Obama i najviši indijski zvaničnici na proslavi Dana republike
Predsednik Barak Obama i najviši indijski zvaničnici na proslavi Dana republike

Američki predsednik bio je počasni gost na vojnoj paradi, tokom drugog dana državne posete Indiji nakon koje će otputovati u Saudijsku Arabiju

Ni kiša nije poremetila uzbudjenje oko važne posete predsednika Obame Indiji.

Predsednik Obama je prvi američki predsednik koji je prisustvovao proslavi Dana republike u Nju Delhiju. Na taj dan slavi se prvi ustav Indije kao nezavisne države, koji je stupio na snagu 26 januara 1950.

Okupljeni gradjani u Nju Delhiju su oduševljeno pozdravili predsednika Obamu i prva damu Mišel Obamu, kada su se pojavili na svečanoj bini uz indijskog premijera Narendru Modija.

Američki predsednik je proveo jučerašnji, prvi dan trodnevne posete u razgovorima sa premijerom Modijem nakon kojih je potpisano nekoliko sporazuma. Dvojica lidera su najavila da su postigli prodor u dugo zastalom sporazumu o nuklearnom naoružanju:

„Danas smo postigli važnu saglasnost o dva pitanja koja su sprečavala da unapredimo našu mirnodopsku nuklearnu saradnju i predani smo koracima ka punoj implementaciji. To je važan korak koji ukazuje kako možemo da saradjujemo u cilju unapredjenja naših odnosa.“

SAD su 2008. sa Indijom potisale sprorazum o snabdevanju civilnom nuklearnom tehnologijom. Medjutim, implemntacija je zastala zbog indijskog zakona kojim se kompanije proizvodjači i snabdevači opreme smatraju odgovornim u slučaju nesreće.

Predsednik i prva dama su sinoć prisustvovali banketu na kojem je indijski predsednik Pranab Muherdži održao zdravicu u čast razvoja indijsko - američkih odnosa.

„Dame i gospodo, pridružite mi se u željama za zdravlje predsednika Obame i prve dame Mišel Obams i za dalji prospertiet i blagostanje Sjedinjenih Država, kao i nove korake ka jačanju prijateljskih veza i saradnje izmedju Indije i SAD.“

Pored prisustva proslavi Dana republike, predsednik Obama se danas obratio i forumu američkih i indijskih poslovnih lidera. Predsednik Obama je odustao od sutrašnje planirane posete Tadž Mahalu kako bi otputovao u Saudijsku Arabiju da oda poslednju poštu preminulom kralju Abdulahu.

XS
SM
MD
LG