Linkovi

Izbori odlažu imigracione mere


Predsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama

Predsednik Barak Obama odlučio je da odloži donošenje izvršne odluke o imigracionoj reformi do okončanja novembarskih izbora za Kongres.

Neimenovani zvaničnici Bijele kuće naveli su da predsednik veruje da bi preduzimanje samostalne akcije u vezi sa tim, veoma osetljivim političkim pitanjem, moglo da nanese štetu naporima da se usvoji sveobuhvatna imigraciona reforma.

Oni su međutim dodali da predsednik ipak planira da preduzme određene mere do kraja godine. Pojedine demokrate, koje pokušavaju da sačuvaju mesto u Senatu na novembarskim izborima, sa olakšanjem su dočekale Obaminu odluku.

Organizacije koje se bore za prava imigranata kritikovale su međutim predsednikov potez, navodeći da je za Obamu i demokratske senatore politika važnija od ljudi.

U Sjedinjenim Državama živi oko 11 miliona ilegalnih imigranata, dok se zemlja takođe suočava sa porastom broja djece koja ilegalno prelaze granicu sa Meksikom.

S obzirom na to da je u Kongresu više puta odlagano usvajanje imigracione reforme, predsednik Obama je najavio da će doneti izvršnu odluku o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG