Linkovi

Obama iznosi plan o imigraciji


Predsednik Obama večeras se obraća naciji kako bi najavio poteze koje planira da preduzme da bi "ispravio nefunkcionalni imigracioni sistem"
Predsednik Obama večeras se obraća naciji kako bi najavio poteze koje planira da preduzme da bi "ispravio nefunkcionalni imigracioni sistem"

Američki predsednik Barak Obama večeras će, prema očekivanjima, objaviti kontroverznu odluku da će uskoro potpisati izvršnu uredbu koja će sprečiti deportaciju miliona imigranata.

Na koga će to najviše uticati, i kako će ova odluka postaviti temelj za još jednu bitku sa republikanskim zakonodavcima?

Fransiska je 9 godina živela u Sjedinjenim Državama baz papira. Njeno dvoje dece je rođeno ovde, i oni imaju američkog državljanstvo. Njen suprug je prošlog meseca deportovan u Gvatelmalu, a ona se brine šta će biti.

“Ne želim da odvedem decu jer je njihova budućnost ovde”.

Pro-imigracione grupe dovele su decu rođenu u Americi, poput Brendi Hernandez na protest ispred Bele kuće.

“Želim da poručim predsedniku Obami da prestane da odvodi roditelje ljudi”.

Brendi i Fransiska su dve od, kako se procenjuje, nekoliko miliona ljudi na koje će direktno uticati dekret američkog predsednika. On će omogućiti privremenu amnestiju imigranata bez važećih dokumenata, koji žive u Sjedinjenim Državama duže od pet godina i čija su deca rođenu u Americi. Predsednik Obama kaže da je odlučio da preduzme ovu akciju jer Kongres nije ništa uradio po tom pitnaju.

Međutim republikanci kažu da uredba ovog obima preti da ugrozi ustavnu podelu vlasti – prema kojoj Kongres donosi zakone, a predsednik ih izvršava.

“Predsednik nije ovlašćen da donese zakon za izvršenje akcije, koja je u suprotnosti sa zakonom kao takvim. Predsednik ne može da kaže - e pa Kongres nije ništa uradio, pa ću onda ja’“, ističe Džef Sešns, republikanski senator iz Alabame.

Portparol Bele kuće, Džoš Ernest navodi da predsednikov tim preispituje ustavna pravila, ali da u isto vreme ostavlja prostor za Kongres da se uključi.

“Predsednik je naznačio da će sa zadovoljstvom odbaciti bilo kakvu izvršnu meru koju je uveo ukoliko Kongres usvoji dvostranački zakon”.

Džek Martin is Federacija za američku imigracionu reform kaže da to komplikovano političko pitanje za obe strane.

To pada tačno između demokratskih napora da utvrde svoju podršku u latinoameričkoj zajednici, koja je najzainteresovnija za imigraciona pitanja, i problema koji republikanci imaju da balansiraju između interesa birača i poslovnih interesa, kao i interesa da privuku latinoameričke glasače”.

Analitičari smatraju da bi ovakva uredba mogla da predstavlja širu interpretaciju predsedničke pozicije od strane Obame, koja bi mogla da postane model za izvršne mere budućih predsednika.

XS
SM
MD
LG