Linkovi

Obama: Nova prilika za refinansiranje kuća


Predsednik Obama drži predloženu molbu za dobijanje zajma za kupovinu kuće
Predsednik Obama drži predloženu molbu za dobijanje zajma za kupovinu kuće

Predsednik Barak Obama nudi nezadovoljnim američkim kućevlasnicima priliku da refinansiraju svoje hipoteke i iskoriste gotovo rekordno niske kamate. Obama je danas rekao da je vrednost miliona porodičnih kuća tokom ekonomske krize u zemlji dramatično pala, što je mnoge kućevlasnike ostavilo sa kreditima koji su veći od vrednosti kuća, bez mogućnosti da promene kreditne uslove.

Predsednik je rekao da je kriza „pogodila tačno u srce onoga što se smatra srednjom klasom u Americi“, u vlasništvo nad kućom i da je to "najveća pojedinčana kočnica“ u ekonomskom oporavku zemlje. Predsednik je objasnio da bi njegov plan dao „odgovornim kućevlasnicima“ – kojih prema procenama Bele kuće ima oko tri i po miliona – priliku da revidiraju svoje kredite i možda uštede oko tri hiljade dolara godišnje. „Hteo bih da budem jasan: ovaj plan, kao i druge mere koje preduzimamo, neće pomoći komšijama niz ulicu koje su kupile kuće iznad svojih mogućnosti, a onda otišli i ostavili za sobom zaplenjenu kuću.

On se ne odnosi na one koji su bili nesmotreni. Ali može da pomogne svima koji su postupali odgovorno. On neće pomoći onima koji su kupili nekoliko kuća samo da bi špekulisali i preprodali kuću da bi brzo zaradili, ali će pomoći svima koji su bili odgovorni“, rekao je predsednik. Njegov plan bi koštao pet do 10 milijardi dolara i finansirao bi se porezom koju bi platile velike banke, ali mora da ga usvoji Kongres.

Međutim, Kongres je već dva puta odbacio slične predloge u vreme kada se zemlja suočava sa znatnim strepnjama u pogledu rasta deficita. Prosečna kamatna stopa na kredite za kuće u Sjedinjenim Državama, mesecima je bila ispod 4 odsto. Međutim, milioni kućevlasnika imaju kredite sa većim kamatama, koje ne refinansiraju, pored ostalog, zbog toga što pojedini kreditori smatraju da su nepouzdani da će otplatiti promenjene kredite. Prema predsednikovom planu, neki od tih kućevlasnika bi bili u stanju da obezbede jeftinije kredite.

XS
SM
MD
LG