Linkovi

Obama u kampanji za kontrolu oružja


Predsednik Obama govori na Policijskoj akademiji u Denveru u Koloradu, 4. aprila 2013.
Predsednik Obama govori na Policijskoj akademiji u Denveru u Koloradu, 4. aprila 2013.

Predsednik Barak Obama juče i danas je obišao nekoliko zapadnih država, kako bi pridobio podršku za strožije zakone o kontroli oružja u SAD.

Predsednik Barak Obama juče i danas je obišao nekoliko zapadnih država, kako bi pridobio podršku za strožije zakone o kontroli oružja u SAD. Neke ankete pokazuju da ta inicijativa gubi zamah.

U okviru svoje kampanje za kontrolu oružja, predsednik Obama je posetio Kolorado, gde su na državnom nivou nedavno usvojeni neki od najstrožijih zakona o oružju u SAD.

"Ovo je država koja je pretrpela dve tragedije koje spadaju u najteža masovna ubistva vatrenim oružjem u našoj istoriji. Ovog meseca se navršava 14 godina od ubistva u školi Kolumbajn, a prošle godine se dogodila Aurora”, podsetio je predsednik SAD.

Predsednik je održao govor u blizini Aurore, grada u kojem je prošlog jula 12-toro ljudi ubijeno u pucnjavi u jednom bioskopu.

U najnovijem masovnom ubistvu, koje se dogodilo u decembru, dvadesetoro dece i šestoro odraslih izgubilo je život u osnovnoj školi u Konektikatu. Od tada traje debata o kontroli oružja. Obama ističe da je, od masovnog ubistva u Njutaunu, više od dve hiljade Amerikanaca ubijeno vatrenim oružjem.

"Svakog dana dok čekamo da nešto preduzmemo, još neki od naših sugradjana nestaće iz našeg života zbog ispaljenog metka.”

Medjutim, inicijativa u Kongresu da se usvoje strožiji federalni zakoni je usporena, suočena sa žestokim otporom moćnog Nacionalnog udruženja vlasnika oružja (NRA) I drugih zagovornika prava na posedovanje oružja.
Neke ankete pokazuju da ukupna podrška javnosti za nove zakone o oružju jenjava, dok druge nagoveštavaju da je podrška i dalje postojana.

Dok predlog o proveri podataka kupaca oružja uživa popularnost, predsednik NRA Vejn Lapijer je rekao da je to pretnja ustavnom pravu na nošenje oružja.

“Da, to je njihova velika ideja, provera biografije. Provera koja će uvek biti daleko od unvierzalne, koja nikada neće učiniti naše škole ili ulice bezbednijim i samo će služiti kao univerzalna registracija američkih vlasnika legalnog oružja.”

Strateg Demokratske partije Mardži Omero kaže da većina Amerikanaca želi strožije zakone o oružju.

“Javno mnjenje je tu prilično dosledno. Političari možda još žive u prošlom vremenu, kada su lobisti NRA u Vašingtonu, lobisti industrije oružja, bili uticajni u kampanjama i ubedjivali političare da mogu da im obezbede, ali i unište kandidaturu.”

Prema rečima Omero, predsednik može da se izbori za usvajanje strožijih zakona ako nastavi da u javnosti govori o tome i nastavi da radi na dobijanju podrške gradjana.
XS
SM
MD
LG