Linkovi

Obama: Gvantanamo podriva bezbednost


Predsednik SAD Barak Obama u Beloj kući o zatvaranju zatvora u Gvantanamu, Vašington 23. februar 2016.
Predsednik SAD Barak Obama u Beloj kući o zatvaranju zatvora u Gvantanamu, Vašington 23. februar 2016.

Predsednik SAD Barak Obama izrazio je podršku za plan Sekretarijata za odbranu, kojim se predviđa zatvaranje vojnog pritvornog centra u zalivu Gvanatanamo na Kubi, rekavši da taj objekat "ne unapređuje nacionalnu bezbednost, već da je podriva".

Obama je govorio u Beloj kući pošto su predstavnici Pentagona predali Kongresu plan o tome kako zatvoriti pritvorni centar. Američki predsednik poručio je da je taj objekat davno trebalo da bude zatvoren.

"Već godinama je jasno da pritvorni centar u Zalivu Gvantanamo ne unapređuje našu nacionalnu bezbednost. On je podriva. To nije samo moje mišljenje, to je mišljenje stručnjaka, mišljenje mnogih u našoj vojsci. On je kontraproduktivan u našoj borbi protiv terorista, zato što ga koriste kao propagandu u nastojanjima da regrutuju", rekao je američki predsednik.

Obama je od početka svog mandata 2009. Isticao važnost zatvaranja ovog objekta, ali danas, manje od godinu dana do završetka njegovog drugog mandara, u Gvantanamu je i dalje zatvoreno oko 90 ljudi.

U izveštaju koji je predat Kongresu predloženo je 13 potencijalnih mesta u Sjedinjenim Državama na koja bi vojska mogla da premesti grupu od oko 30 do 60 zatvorenika. Ta mesta su, između ostalog, federalni zatvori u Kanzasu, Koloradu, Južnoj Karolini, kao i neki vojni objekti.

Visoki zvaničnik je takođe rekao da bi premeštanje zatvorenika sa Kube u Sjedinjene Države Pentagonu uštedelo između 65 i 86 miliona dolara godišnje, te da bi inicijalni trošak za premeštanje zatvorenika bio vraćen u roku od tri do pet godina.

Od 91 zatvorenika, američki zvaničnik je rekao Glasu Amerike da je za 35 odobren transfer, i da se očekuje da budu prebačeni u druge zemlje do leta. Preostalih 10 je još uvek u vojnom procesu za odobrenje za premeštaj.

Prema američkom zakonu, zabranjeno je premeštanje zatvorenika iz Gvantanama na lokacije u Sjedinjenim Državama. Neki tvrde da bi takvi transferi mogli da dovedu do bezbednosnih problema.

Bela kuća je ostavila otvorenu opciju da Obama izda izvršnu naredbu za zatvaranje Gvantanama.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel izrazio je sumnju povodom plana, postavljajući pitanje da li je u skladu sa zakonom prebacivati zatvorenike iz Zaliva Gvantanamo u SAD.

XS
SM
MD
LG