Linkovi

Obama: Sloboda moćnija od straha


Predsednik Obama govori o borbi protiv Islamske države.
Predsednik Obama govori o borbi protiv Islamske države.

Predsednik Barak Obama pozvao je Amerikance da ne podležu stahu posle nedavnih napada u Parizu i Kaliforniji dok je ujedno nastojao da uveri javnost da njegova administracija ozbiljno shvata pretnju terorizma.

U neuobičajenom obraćanju naciji u nedelju uveče, iz Ovalne kancelarije, predsednik Obama je izjavio da FBI i dalje prikuplja podatke o tome šta se dogodilo prošle nedelje u San Bernandinu u Kaliforniji, ali je istakao da još nema dokaza da je dvoje napadača bilo deo šire terorističke mreže u inostranstvu.

Predsednik je poručio da su SAD ojačale odbranu od terorističkih pretnji a da američka vojska neumoljivo goni terorističke mreže u stranim zemljama. Medjutim, konstatovao je da se teroristi sada okreću, kako je rekao "manje komplikovanim" napadima poput onog u Kaliforniji.

Obama je izjavio da razume kada Amerikanci postavljaju pitanje da li su suočeni sa kancerom za koji ne postoji neposredni lek. Medjutim, poručio je da će SAD uništiti Islamsku državu.

Predsednik je obećao da će američka vojska pronaći terorističke lidere gde god da se kriju i da će SAD nastaviti da pružaju obuku i opremu sirijskim i iračkim snagama koje se bore protiv Islamske države na terenu. Obama je istakao da Amerika saradjuje sa prijateljima i saveznicima, te da medjunarodna zajednica počinje da sledi plan poteza kako bi se okončao rat u Siriji.

Obama je izjavio da je Državnom sekretarijatu i Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost izdao nalog da razmotri program olakšanog izdavanja viza po kojem je žena koja je učestvovala u pucnjavi u Kaliforniji ušla u Sjedinjene Države.

Predsednik je pozvao Kongres da se postara da niko sa spiska osoba kojima je zabranjeno letenje ne bude u mogućnosti da kupi oružje, ističući da je neophodno otežati kupovinu poluautomatskog oružja u SAD.

Obama je poručio da su to koraci koje Amerikanci mogu da preduzmu zajedno kako bi se porazila teroristička pretnja. Takodje je izjavio da zemlja ne bi trebalo da opet bude uvučena u dugi kopneni rat u Iraku ili Siriji, dodavši da je to upravo ono što Islamska država želi da vidi. Takodje je istakao da se ne sme dozvoliti da se trenutni rat definiše kao borba izmedju Amerike i islama - ističući da je i to želja Islamske države.

Predsednik je ocenio da muslimanski lideri moraju da saradjuju u odbacivanju ideologije mržnje koju propagiraju al-Kaida i Islamska država. Takodje je izjavio da je dužnost Amerikanca svih veroispovesti da odbace ideju da američke muslimane treba tretirati drugačije od ostalih. On je rekao da takva ideja ide pravo na ruku Islamskoj državi.

"Na pravoj smo strani istorije" - poručio je predsednik Obama ističući da je uveren da će SAD odneti pobedu u borbi protiv terorizma.

"Ne zaboravimo da je sloboda moćnija od straha" - zaključio je Obama.

XS
SM
MD
LG