Linkovi

Obama izložio nove predloge za Kongres


Govor o stanju nacije, 20. januar 2015.

Predsednik Obama održao godišnji govor o stanju nacije pred Kongresom – koji ove godine u potpunosti kontrolišu republikanci - i kako se i očekivalo, najveći deo govora je posvetio unutrašnjim pitanjima sa posebnom pažnjom na ekonomsko stanje američke srednje klase.

Američki predsednik Barak Obama održao je tradicionalni, godišnji govor o stanju nacije pred Kongresom – koji ove godine u potpunosti kontrolišu republikanci - i kako se i očekivalo, najveći deo govora je posvetio unutrašnjim pitanjima sa posebnom pažnjom na ekonomsko stanje američke srednje klase. Što se tiče spoljne politike, neizbežne teme bile su borba protiv terorizma, i poboljšanje odnosa sa Kubom. Obama je od Kongresa zatražio rezoluciju za upotrebu sile protiv Islamske države, ali donošenje neophodnog zakona za sprečavanje sve učestalijih sajber napada.

Ulazeći u sedmu godinu na čelu Sjedinjenih Država, američki predsednik je izneo svoj plan za koji smatra da će ojačati nacionalnu i globalnu bezbednost, kao i da će omogućiti veći ekonomsku sigurnost za siromašne Amerikance i srednju klasu.

"Prošlo je 15 godina od kada smo ušli u ovo stoleće. Petnaest godina koje su počele sa terorom na našem tlu; tokom kojih je nova generacija vodila dva dugačka i skupa rata; za vreme kojih se recesija raširila našom nacijom i svetom“, rekao je Obama u govoru o stanju nacije …

"Bilo je to, i još uvek je, teško vreme za mnoge. Ali večeras okrećemo novi list“, rekao je Obama dodajući da je senka krize prošla i da je nacija jaka.

Budžet koji će biti predstavljen Kongresu za dve nedelje predstaviće ideje koje su praktične, a ne stranačke, rekao je Obama zakonodavcima.

Predsednik je pohvalio poboljšanu američku ekonomiju rekavši da ekonomija raste, deficit se smanjuje, industrija je u punom zamahu, proizvodnja energije je prosperitetna, a stopa nezaposlenosti iznosi 5,6 odsto što je najniži nivo od 2008.

Ipak, iako su lične zarade porasle među bogatijim Amerikancima, plate i dalje stagniraju. Tokom prethodnih nedelja, Obama je predstavio političke mere za koje kaže da će doneti ekonomsku dobrobit i onima koji su najvećim delom izopšteni od oporavka.

"Da li ćemo da prihvatimo ekonomiju u kojoj samo nekolicina nas profitira? Ili ćemo da izaberemo ekonomiju koja će da omogući veće plate I šanse za svakoga ko se trudi?"

Poboljšanje ekonomije srednje klase znači pomoć porodicama iz radničke klase da se osećaju sigurnije u svetu konstantnih promena.

"To znači pomoć građanima kako bi mogli da priušte vrtić, fakultet, zdravstveno osiguranje, kuću, penziju - i u mom budžetu će biti reči o svakoj od ovih kategorija, sa smanjenim porezom za radničke porodice što će im vratiti hiljade dolara u džepove svake godine”, rekao je Obama.

On je takođe zatražio veće plate kako bi građani mogli da spoje kraj s krajem. A da bi bilo moguće povećati plate i zadržati američku radnu snagu konkurentnom, Obama je predložio veću pomoć građanima da unaprede svoje kvalifikacije.

"U ekonomiji 21. veka koja nagrađuje znanje kao nikada pre, moramo da učinimo više u smislu investicija I da omogućimo besplatno školovanje na dvogodišnjim koledžima. Takođe ću raditi sa Kongresom, kako bismo Amerikancima koji su već opterećeni studentskim dugovima da smanje mesečne rate”, rekao je američki predsednik.

Obama za predložene mere planira da plati značajnim povećanjem poreza za najbogatije Amerikance i finansijske korporacije, što bi u narednih deset godina trebalo da donese prihod od 320 milijardi dolara.

Što se tiče borbe protiv terorizma, predsednik je istakao da Sjedinjene Države postižu svoj maksimalni potencijal kada integrišu vojnu moć i diplomatiju kao i kada uspostavljaju jače kolacije sa saveznicima.

"Američko vođstvo u Iraku i Siriji – uključujući i našu vojnu moć – pomaže u sprečavanju napredovanja Islamske države. Umesto da budemo uvučeni u još jedan rat na Bliskom istoku, mi pravimo koaliciju u koju su uključene i arapske zemlje, kako bismo degradirali i na kraju uništili ovu terorističku grupu. Takođe podržavamo umerenu opoziciju u Siriji koja može da nam pomogne u postizanju ovog cilja. Postizanje tog cilja će potrajati, ali uspećemo. Večeras pozivam Kongres da pokaže svetu da smo ujedinjeni u ovoj misiji tako što će doneti rezoluciju koja će odobriti korišćenje sile protiv Islamske države”.

Govoreći o krizi u istočnoj Ukrajini, predsednik je ponovio da je Amerika držala svog principa da veće nacije ne mogu da maltertiraju manje, time što se suprotstavila ruskoj agresiji, podržala ukrajinsku demokratiju i ohrabrila NATO saveznike.

"Prošle godine dok smo obavljali težak posao uvođenja sankcija zajedno sa našim saveznicima, neko je rekao da je Putinova agresija majstorsko delo strategije i snage. Danas, Amerika stoji jaka i ujedinjena sa saveznicima, dok je Rusija izolovana sa uništenom ekonomijom”, istakao je Obama.

On je dodao da Sjedinjene Države dosledno i neprekidno rade na rešavanju odnosa sa svojim saveznicima, ali je pomenuo i nedavnu promenu američke spoljne politike prema Kubi posle 50 godina.

"Vreme je da probamo nešto novo. Promena politike prema Kubi ima potencijal da stavi tačku na legat nepoverenja u našoj hemisferi; da otkloni lažne izgovore za restrikcije na Kubi; da stane iza demokratskih vrednosti i da pruži ruku prijateljstva Kubancima”, rekao je Obama.

Među prisutnima je bio i Alan Gros, Amerikanac koji je posle 5 godina, 17. decembra pušten iz kubanskog zatvora - odnosno u isto vreme kada je doneta ova istorijska odluka. Kubanske vlasti su od onda oslobodile 53 politička zatvorenika.

Obama je takođe istakao važnost podizanja sajber bezbednosti u svetlu nedavnog upada u sistem producentske kuće “Soni pictures” kao i hakovanja tvitera Pentagona od strane Islamske države.

"Ni jedna strana zemlja, ni jedan haker, ne bi trebalo da upadne u naše mreže, da krade naše industrijske tajne, da ugrožava privatnost američkih porodica, pogotovo naše dece. Mi se trudimo da naša vlada integriše obaveštajnu službu za borbu protiv sajbter napada, za borbu protiv krađe identiteta i da zaštiti podatke naše dece.”

U tradicionalnom odgovoru opozicione stranke na govor demokratskog predsednika, republikanska senatorka iz Ajove Džoni Ernst je rekla da će novi, republikanski Kongres raditi na kreiranju novih poslova i opozivu Obaminog zakona o reformi zdravstvenog sistema.

Ona je još jednom ponovila želju republikanaca za smanjem federalnih troškova i balansiranju budžeta dok će u isto vreme američko ekonomsko angažovanje u svetu biti veće.

"Hajde da srušimo barijere na mestima poput Evrope i Pacifika. Hajde da im prodamo više onoga što je napravljeno i izraslo u Americi kako bismo poboljšali proizvodnju, plate i poslove ovde kod kuće”, rekla je Ernst.

Ona je dodala da će Kongres raspravljati o načinima za borbu protiv terorizma, kako protiv pojedinaca tako i protiv grupa kao što su Al Kaida i Islamska država. Potreban nam je sveobuhvatni plan da ih pobedimo”, zaključila je senatorka.

Obamina popularnost značajno je skočila u poslednje vreme najviše zbog poboljšane ekonomske situacije u zemlji, pada stope nezaposlenosti i sve nižih cena goriva, medjutim ostaje da se vidi da li će republikanski Kongres zapravo podržati neke od predloženih mera.

XS
SM
MD
LG