Linkovi

Obama: Još 250 specijalaca u Siriju


Predsednik Obama u Hanoveru
Predsednik Obama u Hanoveru

Američki predsednik Barak Obama je danas rekao da će odobriti slanje još oko 250 specijalaca u Siriju kako bi se ojačao napredak postignut u borbi protiv Islamske države.

Obama je danas u Hanoveru u Nemačkoj rekao da je mali broj pripadnika američkih specijalnih jedinica već na terenu u Siriji i da su uspeli da potisnu borce Islamske države iz ključnih oblasti.

“Uzevši u obzir taj uspeh odobrio sam slanje do 250 dodatnih američkih vojnika u Siriju, uključujući specijalce, kako bi se održao taj zamah. Oni neće biti u prvim borbenim redovima, ali će biti od ključne važnosti za pružanje obuke i pomoć lokalnim snagama dok nastavljaju da potiskuju Islamsku državu.”

Medjutim, Obama je istovremeno apelovao na evropske saveznike da intenziviraju svoja nastojanja.

On je rekao da Sjedinjene Države ne mogu same da dobiju ovu bitku, već će se osloniti na “snažnu Evropu da podnese svoj deo ovog tereta” za zajedničku bezbednost. On je ukazao da ujedinjena Evropa čini svet bezbednijim, prosperitetnijim i slobodnijim.

“Stoga sam došao ovde danas u srce Evrope, da kažem da je Sjedinjenim Državama i čitavom svetu potrebna snažna, prosperitetna, demokratska i ujedinjena Evropa. “

Kasnije danas, Obama će se sastati sa liderima Francuske, Britanije, Nemačke i Italije da bi se utvrdilo koje zemlje mogu da doprinesu borbi protiv Islamske države, vojno ili finansijski.

Ranije danas Obama je obišao najveći svetski industrijsko-tehnološki sajam u Hanoveru. On je pohvalio američke inovacije i apelovao za veću medjunarodnu saradnju.

XS
SM
MD
LG