Linkovi

"SAD i EU da rade na trgovinskom sporazumu"


Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel na današnjoj konferenciji za štampu u Hanoveru, 24. april, 2016.
Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel na današnjoj konferenciji za štampu u Hanoveru, 24. april, 2016.

Predsednik Barak Obama je danas rekao da SAD i EU moraju da nastave rad na važnom sporazumu o slobodnoj trgovini uprkos široko rasprostranjenom protivljenju tom dogovoru.

"Neosporno je da su SAD imale koristi od slobodne trgovine kao i druge zemlje koje imaju taj koncept", rekao je američki predsednik na zajedničkoj konferenciji za štampu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Hanoveru u Nemačkoj.

Obama je ukazao da su SAD i Nemačka medjusobno najveći trgovinski partneri.

Dvoje lidera se nadaju da će podstaći podršku za Transaltansko trgovinsko i investiciono partnerstvo, sporazum o slobodnoj trgovini o kojem pregovaraju Vašington i EU.

Nemačka vlada se zalaže za takozvani sporazum T-TIP rekavši da bi se njime pospešila globalna ekonomija i pružila bolja šansa malim i srednjim biznisima da se takmiče na svetskom tržištu, a istovremeno smanje birokratiju.

Protivnici su kritični jer ovaj sporazum vide kao netransparentne pregovore koji se vode van očiju javnosti i strahuju da bi se njime pružila prevelika moć velikim multinacionalnim kompanijama na račun potrošača i radnika.

Funkcioneri navode da bi taj američko evropski sporazum dodao 100 milijardi dolara godišnje ekonomijama obe strane. SAD i EU pregovararaju o ovom sporazumu još od 2013.

XS
SM
MD
LG