Linkovi

Obama i Putin se sastali na marginama G20


Današnji susret Obama Putin na marginama samita G-20
Današnji susret Obama Putin na marginama samita G-20

Na marginama samita predsednik Obama je danas održao "konstruktivne diskusije" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom povodom Sirije, navode funkcioneri Bele kuće.

Razgovor je trajao otprilike 35 minuta i bio je koncetrnisan na tekuća nastojanja u cilju rešavanja konflikta u Siriji, što je imperativ još više podvučen užasavajućim teroristiičkim napadima u Parizu. Dvojica lidera su se složila o potrebi za političkom tranzicijom u Siriji, pregovorima sa tim ciljem pod pokroviteljstvom UN-a i primirju koje bi vodilo okončanju četvorogodišnjeg gradjanskog rata u toj blisko istočnoj zemlji. Putinov savetnik za inostranu politku, Juri Ushakov, ukazao je da je ruski lider vodio "prilično detaljni razgovor" sa predsednikom Obamom.

Jedan funkcioner Bele kuće je naveo da su Obama i Putin "podvukli diplomatski napredak: postignut tokom proteklih nedelja na razgovorima u Beču." Istovremeno, predsednik Obama je pozdravio "nastojanja svih zemalja" da se bore protiv ekstremista Islamske države u Siriji i "naveo važnost ruskih vojnih misija u Sirji fokusiranih na Islamsku državu. "

"Strateški ciljevi dve strane, vezani za borbu protiv Islamske države su veoma bliski, ali taktičke razlike ostaju nerešene", rekao je Ushakov.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Obama podvukao dugoročni apel za implementaciju uslova prekida vatre sa ciljem okončanja borbi u istočnoj Ukrajni, gde se snage pro-ruskih separatista bore protiv snaga lojalnih ukrajinskoj vladi u Kijevu.

On je takodje uputio "duboke izraze saučešća" Putinu povodom gubitka ruskih života u avionskoj nesreći prošlog meseca na Sinajskom poluostrvu. Zapadne vlasti navode kako veruju da je avion oborila bomba uneta u avion, dok je Islamska država je preuzela odgovornost.

Nešto ranije, predsednik Obama je obećao da će pomoći Francuskoj "u lovu na počinioce" napada u Parizu u petak uveče i rekao kako planira da "udvostruči" nastojanja sa ciljem da se eliminiše Islamska država.

Američki predsednik je to rekao danas nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na početku samita G-20 u Antaliji. Udvostručićemo nastojanja u saradnji sa drugim članicama koalicije kako bi ostvarili mirnu tranziciju u Siriji i eliminisali snage ISIS-a koje mogu da nanesu toliko bola i patnje ljudima u Parizu i Ankari kao i drugim delovima sveta, istakao je Barak Obama.

On je obećao solidarnost sa Francuskom i osudio koordinisane napade u petak veče u glavnom gradu Francuske, kao atak na civilizovani svet. Ekstremisti Islamske države su preuzeli odgovornst za napade u Parizu i Ankari. Napadi u Parizu dominiraju dnevnim redom prvog dana razgovora lidera 20 najvećih ekonomija sveta, čiji je cilj fokus na trgovini, energetskim izvorima i klimatskim promenama.

XS
SM
MD
LG