Linkovi

Obama: Visok stepen saglasnosti sa EU


Britanski premijer Dejvid Kameron i predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Briselu

Predsednik Barak Obama rekao je u Briselu da je stepen saglasnosti između Sjedinjenih Država i članica Evropske unije u pogledu krize u Ukrajini “izuzetan”. Lideri G7 poručuju da je došao trenutak u kojem se otvara mogućnost da se prekine kriza.

Samit najrazijenijih zemalja svijeta, održan danas u Briselu, protekao je u svjetlu aktuelne ukrajinske krize i uloge Rusije u njoj - novi, snažniji stepen sankcija Moskvi je spreman, barem politički, ali umjesto toga, a u svjetlu sutrašnjeg susreta sa predsjednikom Putinom, sedmorica lidera su rekla kako je došao trenutak u kojem se otvara mogućnost da se prekine kriza - iskoristite to, poručili su lideri G7 iz Brisela.

Odsustvo osmog člana društva, ruskog predsjednika je, u stvari, i obojilo ovaj sastanak - razgovor sa njim je potrebniji nego ikada ranije, stiče se utisak, jer je i kriza odnosa EU i Amerike sa jedne i Rusije sa druge strane najozbiljnija od hladnog rata.

O Rusiji se, očekivano najviše razgovaralo, jer se Moskva prepoznaje kao ključni krivac za sadašnju krizu.

Zato je, takodje očekivano, saopšteno kako postoji politička volja da se , ukoliko ne bude saradnje sa ruske strane na smirivanju prilika u Ukrajini, Zapad krene u treću, najostriju fazu ekonomskih sankcija. Medjutim, to nikome nije u interesu, pogotovo ne ekonomskom, jer bi samo Njemačka izgubila oko 300 hiljada radnih mjesta, a i Francuzi bi se morali odreći stotina miliona dolara, koliko vrijedi njihov ugovor sa Moskvom za gradnju vojnih brodova, posao koji je uveliko u toku.

Dakle, razgovori, gdje Rusija mora da pokaže dobru volju, prvo, priznanjem rezultata ukrajinskih predsjedničkih izbora, jer je to jedinstvena prilika da se stvari vrate nomalnom toku.

“Rusija mora da iskoristi tu šansu, da prizna da je izabrani predsjednik Ukrajine njen legitimni predsjednik, da saradjuje sa kijevskom vladom i da koristeći svoj uticaj na pobunjenike na istoku Ukrajine, da ih uvjeri da prestanu sa nasiljem, polože opružje i uključe se u dijalog sa vladom u Kijevu. Sa druge strane, ako se nastave ruske provokacije, bilo je jasno iz naše diskusije tokom samita, da će G7 za to Rusiji ispostaviti dodatni račun", poručio je američki predsednik Barak Obama.

Nije tajna da, dok se cijeli svijet polako izvlači iz krize, zahvaljujući prije svega svojim aktivnostima u Ukrajini, Rusija već plaća cijenu i stanje njene ekonomije se opisuje kao recesija.

" Ali, mi nismo stali samo na reakciji - kao EU, kao G7, razvili smo pozitivnu agendu- diplomatsku, koja ima za cilj spuštanje lopte u odnosima sa Rusijom, stabilizacijsku agendu da pomognemo Ukrajini finanskijski, ekonomski, i politički potpisivanjem Sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom - i oni su učinili isto- ustavne reforme, decentralizaciju i pokretanje nacionalnog dijaloga i organizovanjem slobodnih i poštenih predsjedničkih izbora”, kaže predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj.

Mnogi su od ovog skupa na vrhu očekivali da će obznaniti i najavljeni sporazum sa Ukrajinom koji bi toj zemlji dao sve pogodnosti sem evropskog članstva - ovo tim prije što je Evropska komisija već završila svoj dio posla na tome.

Lideri su odluku o tome preskočili, moguće, ne želeći u ovom trenutku dodavati ulje na već ionako ozbiljnu vatru u odnosima sa Moskvom, a samo dan prije nego će ruskog lidera uživo vidjeti i sa njim razgovarati na obilježavanju 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji - moguće da će to biti i dan D za budućnost Ukrajine.

Obama: Saglasnost unutar G7 o Rusiji

Predsednik Barak Obama rekao je u Briselu da je stepen saglasnosti između Sjedinjenih Država i članica Evropske unije u pogledu krize u Ukrajini “izuzetan”

Obama je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, nakon susreta lidera G7 koji su razgovarali o uticaju sankcija na Rusiju, uvedenih zbog aneksije Krima. Obama je rekao da je na sastancima naglašena potreba za većom energetskom bezbjednošću u Evropi i obećao pomoć istočnoevropskim zemljama za povećanje energetskih zaliha.

Britanski lider, za razliku od Obame, razgovaraće kasnije danas sa ruskim predsjednikom Vladimir Putinom o, kako je naveo, zahtjevu G7 da Rusija poštuje rezultate ukrajinskih predsjedničkih izbora, da zaustavi priliv boraca i oružja u istočni dio Ukrajine i u potpunosti povuče trupe sa granice sa tom zemljom. Obama će, nakon Belgije, otputovati u Pariz gdje se na večeri sastati sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Lideri G7 sinoć su izdali zajedničko saopštenje u kojem su zaprijetili intenziviranjem ciljanih sankcija i uvođenjem dodatnih restriktivnih mjera protiv Rusije, ukoliko za to bude potrebe. Ruski predsjednik nije pozvan na samit zbog odluke Moskve da anektira Krimsko poluostrvo.

Putin je juče pokušao da umanji posledice bojkota, ali je poručio da je otvoren za dijalog sa novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Ruski lider trebalo bi na ceremoniji obilježavanja 70. godišnjice “Dana D” u Normandiji da se sastane sa francuskim predsjednikom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Susret sa Obamom na tom događaju nije planiran.
XS
SM
MD
LG