Linkovi

Obama: Svet mora da podrži one koji traže slobodu


Predsednik Barak Obama i novoizabrani ukrajinski predsednik Petro Porošenko prilikom susreta u Varšavi, 4. jun 2014.
Predsednik Barak Obama i novoizabrani ukrajinski predsednik Petro Porošenko prilikom susreta u Varšavi, 4. jun 2014.

Američki predsednik Barak Obama je rekao da svet „mora da stoji uz one koji traže slobodu“ i istakao sličnost izmedju reformi u Ukrajni i izbora u Poljskoj pre 25 godina koji su označili početak kraja komunističke vladavine.

Predsednik Barak Obama doputovao je danas u Brisel gdje se će sastati sa liderima industrijski najrazvijenijih zemalja u svijetu na samitu kojem, prvi put u poslednjih 17 godina, neće prisustvovati Rusija. Obama je prethodno na ceremoniji u Varšavi poručio da svijet mora da bude uz one koji tragaju za slobodom, podvlačeći paralelu između reformi u Ukrajini i izbora u Poljskoj prije 25 godina koji su označili početak kraja komunizma u toj zemlji.

Američki predsjednik je na ceremoniji obilježavanja 25 godišnjice pada komunizma u Poljskoj pozdravio poljsku demokratiju kao zvijezdu vodilju za susjednu Ukrajinu. Obama je naglasio da je slobodan svijet ujedinjen protiv, kako je naveo, ruske mračne taktike u Ukrajini.

“Većim državama ne smije da bude dozvoljeno da malteriraju manje ili da nameću svoju volju oružjem ili naoružanim ljudima koji zauzimaju zgrade. I jedan potpis nikada ne može da legitimiše krađu teritorije susjedne zemlje, zbog čega nećemo prihvatiti rusku okupaciju Krima ili kršenje ukrajinskog suvereniteta. Naše slobodne nacije biće ujedinjenje kako bi osigurale da dalje provokacije Rusije samo donesu veću izolaciju toj zemlji.”

Obama je pred više od šest hiljada ljudi u Varšavi istakao da su dani carstava i sfera uticaja okončani.

“Naša društva moraju da prihvate veću pravdu koja priznaje urođeno dostojanstvo svakog ljudskog bića i, kao što nas je na to podsjetila ruska agresija u Ukrajini, naše slobodne nacije ne smiju da posustaju u potrazi za vizijom koju dijelimo: Evropom koja je ujedinjena, slobodna i mirna.”

Predsjednik Obama takođe je poručio NATO saveznicima u istočnoj Evropi da su Sjedinjene Države spremne da ih brane.

“Poljska nikada neće biti sama. Ne samo Poljska, već i Letonija, Litvanija, Rumunija. To nisu samo riječi, već neraskidivo obećanje koje garantuju nasnažnija alijansa u svijetu i oružane snage Sjedinjenih Država, najsnažnija vojska u istoriji."

Predsjednik se uoči govora sastao sa novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i podržao njegove planove za povratak mira u zemlji. Uz ocjenu da je izbor Porošenka “mudar”, Obama je rekao da je duboko impresioniran njegovom vizijom i pozvao međunarodnu zajednicu da podrži napore ukrajinskog lidera.

Bijela kuća danas je saopštila da će Vašington uputiti Kijevu dodatnih pet miliona dolara “nesmrtonosne” vojne pomoći, koja će obuhvatiti pancire i naočare za noćno osmatranje. Ta oprema mogla bi direktno da pomogne ukrajinskoj vojsci koja trpi gubitke u sukobima sa proruskim separatistima na istoku zemlje. Separatisti su danas zauzeli dvije vladine baze nakon okršaja oko grada Luganska. Borbe se nastavljaju i blizu gradova Krasni Liman i Slavjansk, gdje je veliki broj stanovnika bio prinuđen da napusti svoje domove.

Vlada u Kijevu tvrdi da je u antiterorističkoj operaciji u tom gradu u poslednjih 24 sata poginulo više od 300 pripadnika proruskih jedinica. Separatisti su međutim to demantovali, navodeći da su ukrajinske snage pretrpjele veće gubitke od njih.
XS
SM
MD
LG