Linkovi

Obama uskoro na samitu Grupe 8


Glavne teme razgovora predsednika Obame sa evropskim liderima biće konflikt u Siriji i američki programi prisluškivanja.

Predsednik Obama u ponedeljak putuje na samit Grupe 8 u Severnoj Irskoj, posle čega će posetiti Nemačku. Dok su sastanci Grupe 8 obično ekonomski skupovi, ovogodišnji samit koji se održava u jednom odmaralištu u Severnoj Irskoj, baviće se pitanjem krvavog konflikta u Siriji, kao i pitanjem da li najmoćnije zemlje sveta mogu da ga zaustave.

Ruski predsednik Vladimir Putin, je jedini lider Grupe 9 koji podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada. Smatra se da je on od ključne važnosti za postizanje bilo kakvog sporazuma G8 o Siriji, kaže Šeherazade Reman, direktorka Evropskih studija na Univerzitetu Džordž Vašington:

“Putin obožava takve stvari. U ovom trenutku je u centru pažnje. On zna da bez njega nije moguće postići mirovni dogovor sa Asadom.”

Predsednici Obama i Putin sastaće se na marginama samita G8, tokom kojeg će Sirija verovatno biti glavna tema, kaže Džejms Goldgajer, dekan škole za medjunarodne studije na Američkom Univerzitetu u Vašingtonu.:

“Najbolje što se može očekivati jeste pritisak za održavanje međunarodne konferencije, na kojoj bi učestvovale sve strane u sirijskom konfliktu. Tek će se videti da li je to ostvarljivo ili je nemoguće zbog situacije na terenu.”
Goldgajer, međutim veruje da postoje pitanja na kojima američki i ruski predsednici mogu da sarađuju:

“Obojica su zainteresovani za borbu protiv terorizma. Mislim da obojica takođe ne žele da Iran razvije nuklearno oružje, ali i da žele da dođe popuštanja napetosti na korejskom poluostrvu.”

Dok bude boravio u Severnoj Irskoj, predsednik Obama će se založiti za zaključivanje sporazuma o slobodnoj transatlanstkoj trgovini, kojim bi se povećala zaposlenost i unapredio privredni rast, putem ukidanja uzajamnih dažbina i drugih trgovinskih barijera.

Predsednik Obama će najverovatnije biti upitan o programima prismotre američkih bezbednosnih agencija i na samitu i u Nemačkoj gde će razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Šeherezade Reman kaže da bi to pitanje moglo da komplikuje susret Merkel i Obame:

“Američka Nacionalna bezbednosna agencija je uspostavila taj program per svega da bi prikupljala obaveštajne podatke o Bliskom Istoku. Sada se pokazalo da se to isto odvijalo u Evropi, posebno u Nemačkoj. Nemačka javnost je s pravom ogorčena, jer smatra da su SAD kršile osnovna građanska prava, ne samo u Americi već da su to proširile i na Zapadnu Evropu.”

Obama će takođe održati govor ispred Brandenburške kapije, nadomak mesta gde se oko 200.000 ljudi okupilo da ga vidi i čuje tokom njegove predsedničke kampanje 2008.
XS
SM
MD
LG