Linkovi

Pad podrške zbog cena goriva


Cene goriva u Americi su znatno porasle poslednjih meseci
Cene goriva u Americi su znatno porasle poslednjih meseci

Administracija predsednika Obame navodi da je postignut napredak u pogledu smanjenja zavisnosti Sjedinjenih Država od nafte iz inostranstva, ali dodaje da su visoke cene goriva „bolni podsetnik“ da se mora učiniti više.

Taj stav je iznet u saopštenju koje je Bela kuća izdala danas, kad je predsednik primio izveštaj o jednogodišnjem napretku u nastojanjima da se smanji potrošnja nafte iz inostranstva i prošire domaći izvori energije.

U medjuvremenu, Amerikanci su sve više zabrinuti zbog povećanja cena goriva pred letnju sezonu, kad bi cene benzina mogle još da porastu. Nova anketa Vašington Posta i mreže ABC ukazuje da je popularnost predsednika Obame pala na 46 odsto sa 50 odsto pre mesec dana.

Gotovo dve trećine anketiranih navode da ne odobravaju način na koji predsednik reguliše cene goriva, koje su oštro porasle u proteklim nedeljama. Republikanski pretendenti, koji se takmiče za položaj protivkandidata predsedniku Obami na predstojećim izborima, oštro kritikuju predsednika zbog rastućih cena nafte i njegove energetske politike.

XS
SM
MD
LG