Linkovi

Obama: Napadi bespilotnim letelicama legalni


Protivnici upotrebe bespilotnih letelica protestovali nedaleko od Nacionalnog vojnog univerziteta gde je predsednik Barak Obama održao govor, 23. maj 2013.
Protivnici upotrebe bespilotnih letelica protestovali nedaleko od Nacionalnog vojnog univerziteta gde je predsednik Barak Obama održao govor, 23. maj 2013.

Američki predsednik Barak Obama na skupu na Nacionalnoj vojnom univerzitetu u Fort Meknejru branio politiku Sjedinjenih Država da koriste bespilotne letelice.

Predsednik Barak Obama kaže da američka vojska koristi bespilotne letelice jedino u „krajnjoj nuždi“ i da bi više volela da zarobljava, saslušava i obradi teroriste.

U današnjem govoru na Nacionalnom vojnom univerzitetu u Fort Meknejru u Vašingtonu, Obama je pravdao tajnovitu vojnu taktiku o kojoj se retko govori, kao „suženo ciljanje“ na organizacije terorističke mreže Al-Kaida i njene saveznike.

„Desetine visoko obučenih komandanata Al-kaide, instruktora, proizvođača bombi i operativaca, uklanjaju se sa ratišta. Prekinute su zavere koje bi pogodile međunarodnu avijaciju, američke saobraćajne sisteme, evropske gradove i naše trupe u Avganistanu. Jednostavno rečeno, ovi napadi spasavaju živote“, rekao je predsednik Obama.

On je priznao da svaka američka vojna akcija u inostranstvu utiče na javno mnjenje u svetu i rizikuje da poveća broj neprijatelja. Međutim, rekao je predsednik, Sjedinjene Države naprosto ne mogu da dozvole teroristima da stvore uporišta iz kojih mogu da planiraju i izvode smrtonosne napade.

Obama je održao govor nekoliko sati pošto su Sjedinjene Države objavile da su u napadima bespilotnim letelicama poginula četiri državljanina Sjedinjenih Država. Zvaničnici su saopštili da je jedan od njih bio mladić koji je otišao u Pakistan s namerom da se uključi u terorističke akcije protiv Sjedinjenih Država. Taj Amerikanac, Džad Kenan Muhamed, prethodno nije bio imenovan u medijskim izveštajima o žrtvama američkih napada bespilotnim letelicama. Vlasti su saopštile da je Muhamed otišao iz Sjedinjenih Država krajem 2008. i poginuo u 23. godini života u napadu Centralne obaveštajne agencije u Pakistanu 2011. U to vreme, on je bio sa drugim pobunjenicima u regionu pod kontrolom ekstremista, ali Sjedinjene Države kažu da nije bio direktna meta napada bespilotnom letelicom.

Američki predsednik je takođe govorio o kontraterorističkoj strategiji objavivši dodatne korake ka ostvarenju svog obećanja da će da zatvori pritvorsku jedinicu u Zalivu Gvantanamo na Kubi.

Predsednik je rekao da je Gvantanamo „u celom svetu postao simbol Amerike koja se ruga vladavini zakona“. On je zatražio da Kongres ukine ograničenja transfera 166 zatvorenika iz Gvantanama.

Obama je takođe rekao da traži od Sekretarijata za odbranu da odredi lokaciju u Sjedinjenim Državama na kojoj će vojna komisija za svakog zatvorenika odlučiti ko će biti prebačen u druge zemlje, a kome će biti suđeno u građanskom ili vojnom sudu. Predsednik je rekao i da će imenovati izaslanika koji će organizovati prebacivanje zatvorenika u treće zemlje.
XS
SM
MD
LG