Linkovi

Obama razgovara sa Amerikancima


Predsednik Obama se obratio okupljenim na Univerzitetu Nebraske, 13. januar 2016.
Predsednik Obama se obratio okupljenim na Univerzitetu Nebraske, 13. januar 2016.

Predsednik Barak Obama će, posle ovonedeljenog govora o stanju nacije, punog optimizma i nade, svoju viziju za budućnost zemlje direktno preneti američkom narodu.

Predsednik planira da tokom turneje posle govora o stanju nacije zatraži od Amerikanaca da se ujedine i pomognu da se premoste ogorčene razlike u stavovima.

Turneja predsednika Obame počela je razgovorom u dnevnoj sobi Lise Martin u Nebraski.

Ova mlada mama pisala je predsedniku kako strahuje da bi klimatske promene mogle da utiču na planetu na kojoj će njen sin odrastati.

Lisa je kasnije predstavila predsednika Obamu prisutnima na Univerzitetu države Nebraska - “Čak i obični noćni strahovi jedne majke mogu da dovedu do promena”.

Priča se savršeno uklopila u ključnu temu predsednikove turneje, na kojoj želi da angažuje Amerikance u politički proces.

"Amerika je prolazila kroz velike promene i ranije. I svaki put bismo prevazišli svoje strahove i izazove. Svaki put smo uspeli da učinimo da te promene budu u našu korist, i svaki put izlazili iz toga jači i bolji nego pre njih", poručio je Obama.

Predsednik je hvalio svoje uspehe od kako je došao na položaj i izrazio uverenje da Amerika može da se pozabavi izazovima koji joj stoje na putu.

Obama je apelovao na Amerikance da odbace retoriku koja dovodi do podela, za koju krivi istaknute republikance, i da prevaziću ogorčene razlike u stavovima.

“Moramo da napravimo izbor. Da li treba da odgovorimo na ove promene strahom i okretanjem leđa jedni drugima ili treba da se suočimo sa budućnošću verujući u to ko smo mi i koje vrednosti zastupamo, i sve neverovatne stvari koje možemo da postignemo zajedno", upitao je on.

Predsednik i njegovi najbliži saradnici putuju po zemlji da bi pružili podršku prioritetima koje je Obama izneo u govoru pred Kongresom.

Analitičari smatraju da je to pokušaj da se uobliči kako njegovo nasleđe, tako i politika tokom godine u kojoj se bira novi predsednik.

"On je krenuo na put ne samo da bi hvalio svoja dostignuća od kada je postao predsednik, već i da bi uobličio predsedničke izbore, na način kojim se jasno stavlja do znanja da će izbor demokrate unaprediti politiku koju je njegova administracija započela", kaže Vini Stačelberg iz Centra za američki progres.

U ovoj, izbornoj, godini zemlja je i dalje jako podeljena. To je jedna od stvari zbog kojih Barak Obama žali i na kojima će raditi kako bi doveo do promena u svojoj poslednjoj godini na položaju predsednika.

XS
SM
MD
LG