Linkovi

Obama nudi kompromis oko kontrole radjanja


Predsednik Obama, u pratnji sekretara za zdravstvo Ketlin Sibilijus, saopštio je promene politike o kontracepciji kojom se od verskih institucija traži da pokriju troškove kontrole radjanja.

Predsednik Barak Obama odgovorio je na kritike religijskih poslodavaca u odnosu na propise kojima bi se od njih zahtevalo da obezbede osiguranje zaposlenim ženama za kontrolu radjanja, time što će odgovornost prebaciti na osiguravajuće kompanije.

Objavljujući promenu zakona, Obama je danas u Beloj Kući rekao da će se od zdravstvenih osiguravajućih kompanija zahtevati da ponude kontrolu radjanja direktno ako njihovi poslodavci imaju primedbe religijske prirode na plaćanje pokrivanja. Predsednik Obama je rekao da odluka znači da religijske organizacije neće morati da plate ili da pruže servis za kontrolu radjanja.

Ali on je rekao da će žene koje su zaposlene u tim organizacijama i dalje imati pristup besplatnoj kontracepciji. To je deo većeg zakona o zdravstvenoj reformi kojim se od poslodavca zahteva da plaćaju za osiguravajući plan koji pokriva kontracepciju, uključujući sterilizaciju i pululu za dan posle. Prema prethodnom zakonu, religijske organizacije bile su izuzete ali druge institucije, kao što su bolnice, dobrotvorbe organizacije i univerziteti, nisu. Katolički lideri i kongresni republikanci snažno su kritikovali nove mere.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG