Linkovi

Obama: U Mjanmaru istorijski izbori


Predsednik Mjanmara Tein Sein
Predsednik Mjanmara Tein Sein

Američki predsednik Barak Obama čestitao je liderki opozicije u Mjanmarju, Aung San Su Ći na uspehu njene stranke, Nacionalne lige za demokratiju, koja je, po svemu sudeći, odnela ubedljivu pobedu na izborima u nedelju.

U saopštenju iz Bele kuće navodi se da je Obama pozvao dobitnicu Nobelove nagrade za mir kako bi pohvalio “njene neumorne napore i žrtvovanja tokom svih ovih godina u cilju promovisanja inkluzivnog, mirnodopskog i demokratskog” Mjanmara, poznatog i kao Burma.

“Predsednik je istakao da bi izbori i formiranje nove vlade mogli da predstavljaju važan korak napred u demokratskoj tranziciji Burme i napor da se stvori mirnija i prosperitetnija budućnost”, navodi se u saopštenju.

Američki predsednik je takođe pozvao predsednika Mjanmara Teina Seina kako bi mu čestitao “istorijske izbore” održane 8. novembra. Bela kuća navodi da su dvojica lidera razgovarala o važnosti da sve strane poštuju zvanične rezultate kada budu objavljeni, i da zajednički rade u duhu jedinstva kako bi formirali inkluzivnu vladu koja će da zastupa volju svog naroda.

Preliminarni rezultati izbora i dalje pristižu, i prema njima stranka na čijem je čelu Aung San Su Ći ubedljivo vodi ispred vladajuće stranke vojne hunte, Jedinstvo, solidarnost, razvoj.

Izborna komisija je saopštila da je prema poslednjim informacijama Nacionalna liga za demokratiju osvojila 196 od 243 mesta u donjem domu parlamenta, odnosno više od 80 odsto. Što se tiče gornjeg doma, situacija je slična – stranka Aung San Su Ći do sada je dobila 95 od 116 mesta.

Sve stranke su do sada pokazivale znake da će poštovati konačne rezultate izbora.

XS
SM
MD
LG