Linkovi

Obama: Pojačati konkurentnost SAD


Predsednik Obama u poseti fabrici za proizvodnju turbina na vetar, Brendvind Tauers, u Manitovoku u Viskonsinu.
Predsednik Obama u poseti fabrici za proizvodnju turbina na vetar, Brendvind Tauers, u Manitovoku u Viskonsinu.

Dan pošto je održao govor o stanju unije, Barak Obama je predsedničkim avionom Air Force One odleteo za državu Viskonsin na srednjem zapadu. Tu je posetio nekoliko kompanija u želji da ponovi svoj poziv na otvaranje novih radnih mesta, kako bi SAD bile konkurentne na svetskom tržištu.

Predsednik Obama doputovao je u Manitovok u Viskonsinu gde je u roku od tri sata posetio čak tri američke kompanije. Prva proizvodi aluminijum, druga turbine na vetar, a treća – „Orion“ - proizvodi rasvetu koja štedi energiju.

Pobeda u budućnosti je tema koju je predsednik izneo u svom govoru o stanju nacije u utorak uveče, kada je predložio da vlada uloži nova sredstva u finansiranje američkih kompanija koje se takmiče sa stranim firmama. To zabrinjava republikance koji žele da smanje vladinu potrošnju.

Moramo da smanjimo nivo potrošnje“, upozorava senator Džon Mekejn.

Predsednik je iskoristio sovjetsko lansiranje satelita Sputnik kako bi ilustrovao svoju poentu. Tim lansiranjem započela je trka u svemiru, a ironično je da je delić Sputnika pao upravo u Manitovok 1962.

Ovo je mesto gde ćemo, više od 50 godina kasnije, pobediti u trci 21. veka“, smatra Obama.

Medjutim, on je upozorio na napredak istočne Azije.

Kina radi na tim investicijama, i već su osvojili dobar deo solarnog tržišta, delimično zato što smo mi tu zakazali.“

Konkurencija na svetskom nivou je tema koju je predsednik više puta pomenuo u proteklih nekoliko nedelja.

U trenutku kad se Amerika suočava sa jačom konkurencijom svetskih zemalja nego ikada ranije, moramo da „pojačamo“ našu igru.“

Predsednik kaže da kompanije moraju da zapošljavaju više radnika kako bi mogle da ostvare taj cilj. Pre sedam godina, Orion je imao jednog radnika na spratu za proizvodnju energije. Danas ih ima 250. Obama kaže i da je bolja tehnologija potrebna da bi se pravili bolji proizvodi. Predsednik bi voleo da za četiri godine na američkim drumovima vidi milion električnih automobila, a želi i da 80% električne energije u Americi do 2035. bude dobijeno iz čistih izvora.

To je pretežno poruka namenjena običnim gradjanima u Americi, ali je predsednik završio govor ekonomskom porukom koja bi mogla da posluži i kao upozorenje drugim zemljama.

Mi Amerikanci uvek igramo za pobedu.

XS
SM
MD
LG