Linkovi

Aljaska: Obama šalje poruku o zaštiti čovekove sredine


Predsednik Obama sa ribarima u gradu Dilingem, Aljaska
Predsednik Obama sa ribarima u gradu Dilingem, Aljaska

Kao prvi američki predsednik koji je posetio Arktik, Barak Obama nastavlja da ističe hitnu potrebu da se učini nešto povodom klimatskih promena. Predsednik se na Aljasci, gde se sastao sa lokalnim stanovništvom, koje naglašava da iz prve ruke oseća uticaj globalnog zagrevanja.

Samo razgovarati o globalnom zagrevanju nije bilo dovoljno, predsednik Obama je morao da to vidi svojim očima.

“Ovaj glečer se smanjio za milju i po u proteklih par stotina godina, ali se taj tempo smanjivanja rapidno ubrzava iz godine u godinu”.

Tokom posete glečeru Egzit na Aljasci u utorak i plovidbe kroz nacionalni park Kenai Fjords, američki lider je isticao potrebu da se hitno učini nešto u vezi sa klimatskim promenama.

Sem Adams iz Svetskog instituta za resurse kaže:

“Uticaj klimatskih promena se odigrava ne u nekoj dalekoj budućnosti već sada, i to traje već neko vreme. Topljenje glečera i njihovo stanje je trenutno najosetljivije od kada se prati, a sve je to rezultat klimatskih promena“.

Tokom završnognog dela trodnevne posete predsednik Obama je otputovao u udaljena ribarska sela koja gube deo kopna i zaradu zbog rastućeg nivoa mora i erozije kopna.

Tokom sastanka sa ribarima u gradu Dilingem, predsednik Obama je u sredu je naglasio potrebu da se očuva njihov način života u jeku ekokoških pretnji.

“Ovo takođe predstavlja najvažniji prirodni resurs koji SAD imaju. To je jedan od razloga zbog kojih smo obustavili eskploataciju nafte i gasa u ovoj oblasti. Ona je suviše osetljiva i važna za nas da bi smo je na bilo koji način doveli u opasnost”.

Za vreme obilaska Aljaske, predsednik Obama je stalno isticao jednu stvar, a to je potreba da se očuvaju takvi prirodni resursi za buduće generacije.

“Želimo da osiguramo da i naši unuci mogu ovo da vide”.

XS
SM
MD
LG