Linkovi

Obama, Buš i Klinton obeležavaju 11. septembar


Nova zgrada Svetskog trgovinskog centra koja se gradi na mestu gde su nekad stajale "kule bliznakinje" srušene u terorističkim napadima pre 10 godina
Nova zgrada Svetskog trgovinskog centra koja se gradi na mestu gde su nekad stajale "kule bliznakinje" srušene u terorističkim napadima pre 10 godina

Bivši američki predsednici Džordž Buš mlađi i Bil Klinton nalaze se u Šenksvilu u Pensilvaniji povodom ceremonije otkrivanja spomenika žrtvama na letu broj 93 kompanije "Junajted Erlajns", koji se srušio na poljani 11. septembra 2001. godine.

Spomenik je napravljen od belog kamena i predstavlja sećanje na otpor koji su putnici i posada na tom letu pružili otmičarima i doveli do rušenja letelice.

Predsednik Buš je rekao da je odluka putnika da se suprotstave otmičarima inspirisala "duh služenja otadžbini" kod drugih Amerikancima posle napada i nazvao je "prvom kontraofanzivom u ratu protiv terorizma".

Predsednik Klinton se zahvalio Bušu i današnjoj američkoj administraciji zato što su zaštitili zemlju od drugih napada. On je takođe hvalio 40 putnika i članova posade zbog onoga što su učinili, jednostavno rekavši: "Učinili su pravu stvar".

Ceremoniji je prisustvovao i potpredsednik Džozef Bajden.

U Vašingtonu, američki predsednik Barak Obama obeležio je 10. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra odajući priznanje spasilačkim ekipama, vojsci i hiljadama ljudi koji su izgubili život.

Tokom svog redovnog subotnjeg obraćanja naciji, Obama je govorio o herojskim delima viđenim pre deset godina kako u Njujorku, gde su nekad stajale Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, tako i u Pentagonu, u Vašingtonu, ali i na letu broj 93 kompanije "Junajted Erlajns", koji su putnici srušili u blizini Šenksvila u Pensilvaniji.

Američki predsednik je rekao da su SAD poslednjih godina uzvratile al-Kaidi, eliminisale njihove lidere, među kojima i vrhovnog vođu i čoveka odgovornog za napade, Osamu bin Ladena, koga su američki specijalci ubili u 2. maja.

Ranije danas, Džordž Buš mlađi, koji je bio na najvišem državnom položaju u vreme terorističkih napada, prisustvovao je privatnoj ceremoniji polaganja venca u Pentagonu, kojom se obeležava sutrašnja godišnjica. Pored njega, tu je bio i bivši sekretar za odbranu u njegovoj administraciji Donald Ramsfeld.

XS
SM
MD
LG