Linkovi

Obama: Burma da nastavi reforme


Predsednik Obama govori u Rangunu, 18. novembar 2012.
Predsednik Obama govori u Rangunu, 18. novembar 2012.

Obama: "Sjedinjene Države će podržati demokratska nastojanja, ekonomski razvoj i nastojanja na nacionalnom izmirenju u Burmi."

Tokom istorijske posete Burmi, američki predsednik Barak Obama, priznao je početak reformi u toj istočno azijskoj zemji, rekavši da će Sjedinjene Države podržati demokratska nastojanja, ekonomski razvoj i nastojanja na nacionalnom izmirenju.

U govoru održanom na univerzitetu u Rangunu, predsednik Obama se osvrnuo na obećanje koje je dao tokom predsedničke inauguracije 2009. da će „pružiti ruku“ vladama koje su upravljale širenjem straha, ukoliko su spremne da „otvore pesnicu“.

Tokom proteklih godinu i po dana, pedesetogodišnji diktatorski režim je popustio pritisak. Pod predsednikom Teinom Seinom želji za promenom izašlo se u susret reformom. Civili sada rukovode vladom dok parlament nastoji da učvrsti svoju moć.“

Predsednik Obama je podvukao oslobadjanje nekih političkih zatvorenika, rezultate Nacionalne demokratske lige na izborima 2010., kao i zabranu prinudnog rada, nove ekonomske zakone i preliminarne prekide vatre sa etničkim grupama.

“Ovaj neverovatni put je tek počeo i još puno toga treba učiniti. Reforme započete na vrhu društva moraju da izadju u susret aspiracijama gradjana koji formiraju njegovu osnovu. Bljesci progresa kojima smo svedoci ne smeju biti ugašeni već ojačani kako bi postali sjajna zvezda severnjača za sve gradjane ove nacije. „

Državna sekretarka Hilari Klinton putuje u pratnji predsednika Obame tokom posete Burmi. Duž puta kojim je prošla njihova automobilska kolona stajale su hiljade gradjana uključujući studente koji su držali američke burmanske zastave. U zgradi parlamenta, predsednik Obama se sastao sa burmanskim predsednikom Teinom Seinom, bivšim generalom koji je bio na čelu reforme.

„Preneo sam predsedniku Tein Seinu naše uverenje da će proces reformi koje je započeo pokrenuti ovu zemlju napred.“

Burmanski predsednik je ukazao da je u odnosima dve zemlje tokom protekle dve decenije bilo razočarenja i prepreka, ali je istakao da su oni sada poboljšani.
Predsednik Obama je Aung San Su Ći, tokom boravka u njenom domu, pohvalio kao hrabrog borca za demokratiju.

„Posebno želim da se zahvalim Aung San Su Ći za dobrodošlicu ovde u njenom domu. Ona je u ovoj kući tokom niza teških godina pokazala neverovatnu hrabrost i rešenost. Ovde je dokazala da ljudska sloboda i dostojanstvo ne mogu biti oduzeti.“

„Najteži period u tranziciji je kada mislimo da je uspeh na pomolu. Tada moramo biti posebno pažljivi da nas ne zavede optička varka uspeha i osigurati da radimo ka istinskom uspehu za naš narod i za prijateljstvo naše dve zemlje“, kazala je burmanska opoziciona liderka.

U govoru održanom u Rangunu, predsednik Obama se osvrnuo na naslov eseja i knjige Aung San Su Ći “Sloboda iz straha.“ Burmanski narod, rekao je on, pokazao je svetu da strah „ne mora da bude prirodno stanje stvari u njihovoj zemlji.“

Kina je u međuvremenu uputila predsedniku Obami dobre želje povodom njegove posete Burmi.

Na redovnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova u Pekingu, portparolka Hua Činjuing je izjavila da se Kina nada da će Obamina poseta biti dobra za ceo region. "Poseta predsednika Obame Burmi je bilateralna stvar dve zemlje. Nadamo se da će ona biti korisna za mir, stabilnost i razvoj Istočne Azije", rekla je ona.

Posmatrači kažu da Peking brine da bi povezianje Sjedinjenih Država sa Burmom moglo da škodi kienskim odnosima sa zemljom kojom je vladala vojna hunta. Ipak, Hua je istakla da Kina ima potpuno poverenje u odnose Pekinga i Burme.
XS
SM
MD
LG