Linkovi

Epidemija upotrebe narkotika u SAD


Predsednik Obama govori na skupu u Čarlstonu u Zapadnoj Virdžiniji.

Od prekomerne upotrebe narkotika umre više Amerikanaca godišnje nego u saobraćanjim nesrećama. Predsednik Obama se pridružio porodicama i medicinskim radnicima u diskusiji o načinima da se pristupi epidemiji prekomernog korišćenja droge i lekova.

Administracija predsednika Obame pokrenula je novu inicijativu kako bi ukazala na gubitke sa kojima se Sjedinjene Države suočavaju zbog prekomerne upotrebe lekova na recept i heroina. Predsednik je o tom izazovu govorio tokom svoje posete Zapadnoj Virdžiniji, koja od svih 50 saveznih država ima najvišu stopu smrtnosti od predoziranja.

“Nekim ljudima su ti lekovi prepisani s razlogom, ali oni postanu zavisnici, jer su ti lekovi veoma jaki. Istovremeno, uočavamo dramatično povećanje upotrebe heroina, koji pripada istoj vrsti lekova kao i oni protiv bolova. To je vrsta lekova poznata kao opijati”.

Obama se pridružio porodicama i medicinskim radnicima u diskusiji o načinima da se pristupi epidemiji prekomernog korišćenja droge i lekova. Bela Kuća objavila je juče nove mere vlade i privatnog sektora za smanjenje prekomernog prepisivanja recepata za lekove protiv bolova i drugih legalnih lekova, koji često mogu da vode ka zavisnosti. Vlada se takođe trudi da kontroliše broj smrtnih slučajeva zbog prekomerne upotrebe heroina, poboljšanjem pristupa tretmanima za korisnike.

XS
SM
MD
LG