Linkovi

Predsednik SAD poručuje: Poštujte teritoriju


Američki predsednik po odlasku iz palate Malakanang u Manili na Filipinima, 29. april 2014.

Na poslednjoj stanici azijske turneje, predsednik Barak Obama u Manili govorio o teritorijalnim, pomorskim sporovima u tom regionu.

Američki predsednik Barak Obama još jednom je implicitno kritikovao kinesku spoljnu politiku, na samom završetku jednonedeljne posete Aziji.

U govoru američkim i filipinskim vojnicima pre odlaska iz Manile, predsednik Obama je ponovio dugogodišnji stav svoje administracije o kineskim pomorskim sporovima.

"Mi verujemo da sve zemlje i svi ljudi imaju pravo da žive u bezbednosti i miru i da njihov suverenitet i teritorijalni integritet bude poštovan. Takođe verujemo da međunarodno pravo mora da bude poštovano, te da sloboda plovidbe mora da bude očuvana, dok trgovina ne sme da bude ometana. Isto tako verujemo da sporovi moraju da budu rešeni mirnim putem, a ne da se pribegava zastrašivanju i sili", rekao je američki predsednik.

Obama je komentare, u kojima se Kine ne pominje po imenu, izneo dan pošto su Vašington i Manila potpisali novi bezbednosni sporazum, u cilju širenja američkog vojnog prisustva u toj pacifičkoj zemlji.

Tešnji vojni odnosi smatraju se odgovorom zvaničnom Pekingu, koji je umešan u sve napetiji spor sa Manilom, u vezi sa teritorijom u Južnom kineskom moru.

Predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova, Kin Gang rekao da je insistiranje predsednika Obame da novi bezbednosni sporazum nema za cilj da se "suprostavi" ili "kontroliše" Kinu, zavisi od toga šta Sjedinjene Države kažu, a šta urade.

"Amerikanci, uključujući i predsednika Obamu, više puta su u različitim prilikama rekli da Sjedinjene Države nemaju nameru da obuzdaju Kinu i mi se nadamo da Peking i Vašington dele sveobuhvatne zajedničke interese povodom azijsko-pacifičkih pitanja. Dve zemlje bi trebalo da ojačaju saradnju i rade zajedno sa drugim relevantnim nacijama u regionu na jačanju mira, stabilnosti, razvoja i prosperiteta u regionu", poručio je Kin.

Kineska džravna novinska agencija Šinhua prenosi da je američko-filipinski sporazum "posebno uznemiravajući", jer je možda osnažio Manilu u odnosima sa Pekingom i mogao bi da pruži američku podršku Filipinima da 'uđu u konfrontaciju s Kinom.

Filipini i Japan su umešani u dva najžustrija teritorijalna spora, kada je reč o Kini i njenim susedima. Druge azijske zemlje takođe optužuju Kinu da koristi sve veću vojnu silu da zastraši, preti ili preuzme sporne oblasti.
XS
SM
MD
LG