Linkovi

Obama: Odbacite nasilni ekstremizam


Predsednik Obama se obraća učesnicima skupa Inicijative mladih lidera jugoistočne Azije u Kuala Lumpuru, 20. novembra 2015.
Predsednik Obama se obraća učesnicima skupa Inicijative mladih lidera jugoistočne Azije u Kuala Lumpuru, 20. novembra 2015.

Američki predsednik Barak Obama danas se u prestonici Malezije, Kuala Lumpuru pridružio liderima 10 zemalja članica Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije, odnosno ASEAN-a kao i drugim svetskim liderima na drugom delu godišnjih samita.

Obama se obratio mladim liderima iz tog regiona i rekao im da bi trebalo da odbace nasilan ekstremizam i da prihvate toleranciju:

“Dosta nas razmišlja o jezivim napadima u Parizu, i kada pomislite na stravičnu viziju koju su imali napadači i to uporedite sa mladim ljudima koji su predstavljeni ovde, koji grade stvari i pomažu jedni drugima u kreiranju novih poslova i prilika za sebe i druge, i kada pomislite na ogroman potencijal ASEAN-a kao mesta verske i etničke raznolikosti, onda možete da budete primer – ne samo tako što ćete se suprotstaviti nasilnom ekstremizmu već i time što ćete uspostaviti međuverski dijalog, što ćete promovisati toleranciju i kombinovati poštovanje vaše sopstvene kulture i tradicije, sa modernim svetom,” porčio je američki predsednik.

Obama je takođe istakao važnost partnerstva Sjedinjenih Država i Jugoistočne Azije, gde se nalaze neke od svetskih ekonomija koje se najbrže razvijaju, i kako kaže predsednik – to je glavni fokus njegove spoljne politike. Lideri ASEAN-a na skupu će razgovarati o ekonomskim pitanjima, terorizmu i teritorijalnim sporovima.

XS
SM
MD
LG