Linkovi

Okončan samit ASEAN-a


Predsednik Obama i lideri ASEAN-a na samitu u Sanilendu u Kaliforniji
Predsednik Obama i lideri ASEAN-a na samitu u Sanilendu u Kaliforniji

Sjedinjene Države i lideri deset članica Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN-a) okončali su istorijski samit uz zaključak da mora da se preduzme akcija kako bi se smanjila zategnutost u Južnom kineskom moru.

Teritorijalni sporovi u regionu dominirali su razgovorima tokom skupa u Rančo Miražu, gde je domaćin liderima ASEAN-a bio američki predsednik Barak Obama.

U mirnom okruženju istorijskog odmarališta Sanilends… predsednik Obama i lideri ASEAN-a okončali su dvodnevni samit obećanjem da će sarađivati na više frontova, između ostalog i u rešavanju teritorijalnih sportova u Južnom kineskom moru… gde, za podizanje tenzija, SAD okrivljuju Kinu.

“Diskutovali smo o potrebi da se preduzmu opipljivi koraci u Južnom kineskom moru, kako bi se smanjila tenzija. Tu pre svega mislim na obustavu daljeg svojatanja, nove gradnje i militarizacije spornih oblasti. Sloboda plovidbe mora da se očuva, a trgovina se mora obavljati bez ometanja“.

Predsednik Obama je jasno stavio do znanja da će SAD nastaviti vežbe slobodne plovidbe u tom regionu i pomoći saveznicima ASEAN-a da poboljšaju svoje pomorske sposobnosti.

Grupa je objavila niz principa kojim će se, kako je navedeno, ASEAN rukovoditi u budućnosti.

Učesnici samita pozvali su na veću saradnju u trgovini, s tim da američke kompanije budu angažovane u novim preduzetničkim i inovatorskim aspektima u zemljama članicama ASEAN-a.

Oni su se složili da postoji potreba da se zaštite intelektualna svojina, slobodan protok informacija i transparentnost. Predsednik Obama je izrazio američku podršku civilnom društvu.

“Jasno sam stavio do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti da budu uz one širom Jugoistočne Azije koji rade na unapređenju vladavine zakona, dobre uprave i odgovornih institucija kao i univerzalnim ljudskim pravima svih ljudi”.

Rebalans predsednika Obame prema azijsko-pacifičkom regionu zavisi od uspeha ASEAN-a, kao centralnog foruma u kojem zemlje mogu da se zalažu za svoje interese pravnim i mirnim putem.

“Kada se ASEAN oglasi jasnim, jedinstvenim glasom to može da pomogne u unapređenju bezbednosti, prilika i ljudskog dostojanstva, ne samo za više od 600 miliona ljudi širom ASEAN-a, već i za građane širom azijsko-pacifičkog regiona i sveta”.

Predsednik Obama planira da poseti taj region još dva puta tokom poslednje godine na položaju.

On se nada da će poslati poruku budućoj administraciji da Amerika mora da nastavi angažman na visokom nivou u tom regionu, kako bi mu osigurala bezbednost i prosperitet u budućnosti.

XS
SM
MD
LG