Linkovi

Obama u Argentini


Obama je u Argentinu doputovao posle istorijske posete Kubi, prve posete jednog američkog predsednika toj zemlju u poslednjih skoro devet decenija.

Američki predsednik Barak Obama sastao se danas sa novim aregntinskim predsednikom Maurisijem Makrijem, koji se zalaže za slobodno tržište, što predstavlja znak otopljavanja odnosa izmeđšu dve zemlje.

Predsednik Obama danas je doputovao u Buenos Aires u dvodnevnu posetu, koja se podudara sa 40. godišnjicom od vojnog puča, koji su SAD podržale.

Predsednik Makri, koji je preuzeo položaj u decembru nagovesto je da želi snažnije ekonomske veze sa Vašingtonom i drugim ekonomijama, koje funkcionišu na principu slobodnog tržišta.

Američka dokumenta s kojih je nedavno skinuta oznaka strogo poverljivo nagoveštavaju da su SAD podržavale brutalni vojni režim, koji je 24. marta 1976. godine došao na vlast pučom i u narednih sedam godina doveo do ubistva i nestanka oko 30 hiljada ljudi.

Obama planira da sutra poseti memorijalni park žrtvama iz perioda koji je u Argentini poznat kao "prljavi rat". Obama je u Argentinu doputovao posle istorijske posete Kubi, prve posete jednog američkog predsednika toj zemlju u poslednjih skoro devet decenija.

XS
SM
MD
LG