Linkovi

Obama: Američko liderstvo je nezamenjivo


Predsednik Barak Obama na pres konferenciji na završetku samita APEK-a u Limi.
Predsednik Barak Obama na pres konferenciji na završetku samita APEK-a u Limi.

Američki predsednik Barak Obama završio je svoju poslednju stranu turneju u Peruu, na isti način na koji ju je započeo u Evropi, nastojeći da razuveri svetske lidere zabrinute zbog mogućeg zaokreta u američkoj spoljnoj politici pod novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom. Dopisnik Glasa Amerike Sindi Sejn javlja se iz Lime sa oproštajne turneje, koja je završena u ozbiljnom tonu.

Predsednik Barak Obama sastao se sa liderima 21. Azijsko-pacifičke ekonomske konferencije, nastavljajući da izražava podršku medjunarodnoj trgovini i Transpacifičkom partnerstvu, iako je priznao da to više ne zavisi od njega.

Na kraju svoje poslednje pres konferencije na ovom putovanju, Obama je uputio ozbiljan savet novom predsedniku, navodeći da je Amerika nezamenjiva kada je reč o zaštiti svetskog poretka i obezbedjivanju mira i stabilnosti.

“Ako mi nismo na pravoj strani, ako se ne zalažemo i borimo za to, čak i ako ponekad ne možemo da to stoprocentno ostvarimo u svakom delu sveta, onda se sve urušava i nema nikoga da popuni tu prazninu.”

Na pitanje da li će se uzdržati od kritikovanja Trampa kada novi predsednik stupi na položaj, Obama je izjavio da planira da povede svoju suprugu Mišel na odmor i da će biti pun poštovanja i dati novom predsedniku prostora za neometani rad. Medjutim, dodao je da će se možda oglasiti ako bude mislio da su temeljne američke vrednosti ugrožene.”

U subotu, hiljadu mladih lidera iz svih delova Latinske Amerike i Kariba dočekalo je Obamu kao rok zvezdu na jednom univerzitetu u Limi. On je pokušao da svojoj mladoj publici ulije optimizam i pozvao ih da ne pretpostavljaju sve najgore o Trampu.

“Demokratija znači da ćete ponekad morati da pravite kompromis i da ishod izbora neće uvek biti onakav kakvom ste se nadali.”

Tokom svoje oproštajne posete inostranstvu, Obama je izjavio izdavaču najpopularnijeg svetskog turističkog vodiča “Usamljena planeta” da mu milioni milja koje je prešao tokom osam godina u Beloj kući i mladi koje je upoznao šiom sveta ulivaju nadu u budućnost.

XS
SM
MD
LG